Statisztika egyszerűen

Mágikus jelek nélkül...

Milliárdokat nyert a nyugdíjas amerikai házaspár, miután rájöttek, hogy játszhatják ki a lottót

2019. február 09. 05:40 - glantos70

Bemelegítésképpen egy kis kombinatorika...


(A képre kattintva megnyílik a vonatkozó cikk a 24.hu-n)

A fenti téma jó lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit bemelegítsünk a kombinatorika témakörében mivel némi kombinatorikára még szükségünk lesz, amikor odaérünk a valószínűségi eloszlásokhoz. Véleményem szerint a fenti cikk felvet néhány érdekes kérdést, amin érdemes elgondolkodni. Amikor hasonló cikkeket olvasok, mindig hiányérzetem támad, mert valahogy sosem derül ki, hogy konkrétan mi is történt.

Először is szedjük össze, hogy mi is történt:

- Egy nyugdíjas házaspár felfedezett egy lehetőséget, hogyan nyerhet többet a nyertes szelvényekkel, mint amennyit befektet a szelvények megvásárlásába.

- Ez a lehetőség csak akkor adott, amikor a nyereményalap eléri az ötmillió dollárt, de nem nyeri meg senki a főnyereményt. Ekkor a lottótársaság szétosztja a teljes nyereményalapot a nem telitalálatos (öt-, négy-, három-, és kéttalálatos) szelvények között.

- Egy másik forrásból az derült ki, hogy Selbee úr egy szórólapon talált adatok alapján számolt, amelyben az állt, hogy az alapjátékban a háromtalálat nyerési esélye 1 az 54-hez és 5 dollárt lehet vele nyerni, illetve a négytalálat nyerési esélye 1 az 1 500-hoz és 100 dollárt lehet vele nyerni. Visszaosztás esetén viszont a háromtalálat 50 dollárt, a négytalálat pedig 1 000 dollárt fizet. Selbee úr tehát úgy számolt, hogy visszaosztás esetén a szelvényre elköltött 1 dollár nem egy dollárt ér, hanem többet. (https://awealthofcommonsense.com/2018/03/lessons-from-the-couple-who-hacked-the-lottery/)

Mondjuk a hivatalos matek itt nem jön ki, hiszen a háromtalálat elérése érdekében Selbee úrnak minimum 54 darab szelvényt kellett vennie 54 dollárért ahhoz, hogy nyerjen 50 dollárt, a négytalálat esetében pedig 1 500 dollárt kellett elköltenie ahhoz, hogy 1 000 dollárt nyerjen.

- Mindezek ellenére az első alkalommal vett 2 200 darab szelvényt és ezen 50 dollárt veszített (tehát nyert 2 150 dollárt a 2 200 dolláros befektetéssel). A második alkalommal 3 400 szelvényt vásárolt és ezzel nyert 6 300 dollárt. Harmadszor vett 8 000 szelvényt és nyert vele 15 700 dollárt. Ezután a michigani állami lottót megszüntették, de a nyugdíjas pár folytatta a tevékenységet Massachusetts-ben egy hasonló lottó játékban. Itt alapítottak egy lottótársaságot és 60 000 darab szelvényt vettek 120 000 dollárért. Itt 2 dollár egy szelvény ára, de már 2 millió dollárnál elindul a visszaosztás.

- A fellelhető források alapján úgy tudom, hogy Selbee úr nem saját számokkal játszott, hanem mindig a számítógéppel sorsoltatta ki a szelvények számait. Az persze nagy kérdés a számomra, hogy a számítógép által alkalmazott algoritmus vajon mennyire volt „véletlenszerű”.

Dióhéjban ez a történetnek az a része, amely bennünket érdekel. Igazából a kérdés az, hogy a hivatalos matek ellenére mégis miért nyert Selbee úr. Akkor lássunk neki…

A fenti lottójáték lényege tehát az, hogy 49 számból kell 6-ot eltalálni. Az egyszerűség kedvéért először nézzük meg, hogy hányféleképpen lehet 49 számból hatot kiválasztani. A lottó esetében egy számot csak egyszer lehet kihúzni, tehát egy számot, amit egyszer kihúztak, azt már nem lehet még egyszer kihúzni. Ha így nézzük a dolgot, akkor lássuk, hogy az első szám hányféle lehet. Ez egyszerű, ha 49 számunk van a kalapban, akkor ezt a 49 számot tudjuk kihúzni. A második szám esetében már csak 48 lehetőségünk van, hiszen egy számot már kihúztunk. Viszont az első két számnak 49 x 48 kombinációja van. A harmadik szám már csak 47-féle lehet, a negyedik már csak 46, az ötödik 45, a hatodik pedig 44-féleképpen választható ki. Ezek alapján nézzük meg, hogy hányféleképpen lehet egytalálatunk, kéttalálatunk, háromtalálatunk és így tovább…Ezt hívjuk ismétlés nélküli variációnak. Csakhogy ez még így nem jó, mert a variáció figyelembe veszi a számok sorrendjét, a lottóban viszont ez nem igaz. Ezért a fent kapott számot még el kell osztanunk a 6 szám különféle variációinak számával, azaz 6x5x4x3x2-vel. Tehát a telitalálatos szelvény nyerési esélye

 

A kombinációk száma mutatja, hogy hány lottószelvényt kellene vásárolnunk ahhoz, hogy ezeket megfelelően kitöltve biztosan legyen legalább egy darab egytalálatunk, kéttalálatunk, stb. A telitalálathoz több, mint tizenhárom millió szelvényt kellene megvennünk, tehát ez a vállalkozás biztosan nem lesz rentábilis.

Feltételezve, hogy az egyes számok kihúzása egyenlő valószínűséggel fordulhat elő (tehát nem csalnak a számok kihúzásakor), annak a valószínűsége, hogy a számoknak egy adott kombinációja kijön, a lehetséges kombinációk számának reciproka, tehát az egytalálat esetében 1/49, azaz ~2%. Minél több számot akarunk eltalálni, annál kisebb lesz a nyerés esélye.

Akkor most vizsgáljuk meg, vajon hogyan gondolkodott Mr. Selbee.

Az első esetben 2 200 szelvényt vásárolt, ami nem is volt annyira rossz gondolatmenet, noha elég lett volna 1 200 vagy 1 300 darab szelvényt vásárolnia. A számok alapján úgy tűnik, hogy ő a variációk és nem a kombinációk számával számolt. Az egy nyertes szelvénye valószínűleg így meg is lett, csak nem nyert annyit, mint amennyire számított, ezért veszített 50 dollárt az ügyleten. Mert szögezzük le, hogy van itt egy olyan tényező, amivel mindenképpen számolni kell, ha a potenciális nyereséget akarjuk kiszámolni, ez pedig az, hogy hányan játszanak az adott héten!

Ez azért fontos, mert a szabály az, hogy ha a nyereményalap eléri az 5 000 000 dollárt és nincs telitalálat, akkor ezt az összeget szétosztják a többi nyertes szelvény között. Egyértelmű, hogy minél több szelvényt vásárolnak, annál kisebb az egy szelvényre eső összeg az ötmillióból. A fenti adatok alapján körülbelül meg lehet becsülni, hogy hányan játszottak az adott héten:

Anélkül, hogy nagyon elvesznénk a matekban, a fenti táblából látható, hogy ha Selbee úrnak egy darab kéttalálatos szelvénye volt és ezzel 2 150 dollárt nyert, akkor több, mint 2 500 000 darab szelvényt adhatott el a lottótársaság. Ez úgy jött ki, hogy mondjuk 2 500 000 eladott szelvény esetén nagy valószínűséggel 2 126 darab kéttalálatos, 136 darab háromtalálatos, 12 darab négytalálatos és 1 darab öttalálatos szelvény várható. Ha az ötmillió dollárt elosztjuk egyenlően a 2 275 darab nyertes szelvény között, akkor körülbelül megkapjuk a Selbee úr által nyert ~2 150 dollárt. Ez mondjuk azt mutatja, hogy horribilis számú szelvény eladása esetén is rentábilis lehet a rendszer.

A következő alkalommal már 3 400 darab szelvényt vásárolt Selbee úr, ami szerintem nem változtatott lényegesen az esélyein, mert valószínűleg így is csak egy darab kéttalálatos szelvénye lett. Viszont gondolom, hogy ekkor vagy a nyereményalap lett valamivel nagyobb, vagy pedig sokkal kevesebben játszottak, így jöhetett létre a nagyobb nyereményként kapott 6 300 dollár.

A harmadik alkalommal már 8 000 darab szelvényt vásárolt, amely megint csak racionális döntésnek tűnik, mert így már várhatóan nemcsak egy, hanem mindjárt három kéttalálatos szelvénye lett. Így, ha nyert kb. 5 000 dollárt szelvényenként, akkor megnyerhette a cikkben említett 15 700 dollárt úgy, hogy a lottótársaság az előző hetihez hasonló mennyiségben értékesített szelvényeket.

Az utolsóként említett 60 000 darab szelvény, amelyet 120 000 dollárért vásárolt már a massachusetts-i lottójátékban szintén egy logikus lépés volt, hiszen ekkor a 26 darab kéttalálatos mellé már egy darab háromtalálatos szelvényt is bezsákolhatott a lottótársaság. Ha figyelembe vesszük, hogy egy háromtalálatos szelvény valószínűleg többet nyert, mint egy kéttalálatos (hiszen azt, hogy minden nyertes szelvény egyformán részesedik a szétosztott nyereményalapból csak a modell egyszerűsítése miatt feltételeztem), akkor még jobb esély volt a pozitív szaldóra.

Végső soron azt mondhatjuk, hogy bizonyos körülmények között működhetett a Selbee úr által felvázolt „üzleti modell”, de azért kimutatható bizonyos üzleti kockázat, hiszen ha például túl sokan nyernek egy adott héten vagy pont a visszaosztás hetében viszi el valaki a főnyereményt, akkor simán bukóba fordulhatott volna az eleinte nyereségesnek tűnő vállalkozás. A történet természetesen nem működhetett volna normál körülmények között, csak a visszaosztás rendszere tette nyereségessé a szükséges befektetést, úgyhogy senki se rohanjon a lottózóba…

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr7514615100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2019.02.09. 21:43:34

Egy összefoglaló a véletlenszerűségről és társairól. (Ok és okozat, valószínűség, kockázat, determinizmus, kiszámíthatóság, stb...)

egyvilag.hu/temakep/017.shtml

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.02.09. 22:12:14

Na én most is, csak úgy, mint középiskolában, ott vesztettem el a fonalat, hogy miért kell a hat kihúzott szám szorzatát elosztani a kombinációjukkal. Miért nem csak 49x48x47x46x45x44 ?

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.02.09. 22:16:51

Engem az érdekelne, hogy ha az ötös lottón kitöltök minden lehetséges szelvényt, akkor hogy alakul a nyereményem? Hiszen nem csak öttalálatosom lesz, hanem az összes négyes-, hármas- és kéttalálatosból is lesz szelvényem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.09. 23:14:03

@UtazóTódi:

Pedig a magyarázat is szerepel a posztban: Azért, mert a lottónál mindegy a kihúzott számok sorrendje, míg a kombinatorikában nem. Vagyis ha pl. a következő számokat húzzák ki:

1 2 3 4 5 6

akkor a kombinatorika alapján külön kombinációk lesznek ezek is:

234156
163425
654321

stb.

Tehát ha csak a számlálót veszed alapul (49*48*...), akkor az tartalmazza a fenti kombinációkat is. Ezzel szemben a lottónál mindegy, milyen sorrendben húzzák ki a számokat, ezért a tényleges nyerő variációk száma kisebb lesz. Mégpedig éppen annyiszor kisebb, ahányféleképpen el tudod rendezni a hat számot, vagyis *2*3*4*5*6-szor kisebb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.09. 23:26:31

"Az persze nagy kérdés a számomra, hogy a számítógép által alkalmazott algoritmus vajon mennyire volt „véletlenszerű”."

Ha abszolút biztosra akarsz menni, akkor egy kis hardvert célszerű beiktatni, pl. egy fehérzaj-forrást. Ennek digitalizált kimenetét aztán lehet használni egy pszeudorandom-generátor seedjeként, persze adott szám generálása után más seeddel újraindítva a pszeudorandom-generátort.

en.wikipedia.org/wiki/Random_seed

Nyugdíjasokról évén szó nem valószínű, hogy ilyesmihez értettek, de párezer szám generálása esetén egy jobb pszeudorandom-generátor is bőven megfelel.

Lady.Bird 2019.02.09. 23:26:55

@UtazóTódi: mert a sorrend végül mindegy - ha a sorrendet is be kellene jelölni a szelvényen,akkor nem kellene (asorrendben kihúzott 5, 15, 25, 10, 20, 30 ugyanaz a nyerő hatos, mint az 5, 10, 15, 20, 25, 30 - és ebből van összesen 6*5*4*3*2*1=720 féle)

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.02.09. 23:52:13

@Lady.Bird: @Kovacs Nocraft Jozsefne: én azt nem értem, hogy a számláló miért és hogyan definiálja a sorrendet. Én be vagyok oltva kombinatorika ellen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.10. 00:07:41

@UtazóTódi:

A számláló sehogy nem definiálja a sorrendet. Pusztán arról van szó, hogy a számláló által meghatározott szám magában foglalja egy adott sorsoláskor kihúzott 6 szám minden kombináációját, miközben a lottóban az adott számok mindegyik kombinációja ugyanazt a húzási eredményt jelenti.

A húzáskor általában nem emelkedő sorrendben húzzák ki a számokat, hanem véletlenszerű sorrendben. Ha más sorrendben húznék ki ugyanazokat a számokat, akkor is ugyanazok a szelvények nyernének.

Kunhalmi Nelymar 2019.02.10. 00:22:10

A számítógépes programok által generált véletlenszerű számsorozat általában nem teljesen véletlen. Azonos kezdőállapot esetén azonos sorozatot kapunk, de eléggé véletlenszerűnek látszó szóródással. Viszont ez a lottózás esetén elég mindegy, mert a szisztematikus számsorozat ugyanúgy lehet nyerő. A klasszikus példa szerint: teljesen azonos a nyerés esélye, ha minden héten ugyanazzal vagy minden héten másik számmal játszunk. A "nagy számok törvénye" néven kissé pontatlanul emlegetett esélylatolgatás mindig is csak esélyekről szól, semmi másról, bármilyen furcsa is.

nniicckk 2019.02.10. 00:33:35

Légyszi ellenörizétek le, hogy ha az ötös lotton csak három számot kéne eltalálni, mert két szám minden kombinációját megjátszanám, akkor 88*87*86 / 5*4*3 vagyis 10973,6 az egyhez lenne a nyerési esély ?
Ehhez ha jól számoltam 90*89 /1*2 vagyis 4005 szelvény kéne.
Tehát kb heti 1 millióért 1 a 11 ezerre lehet növelni a nyerési esélyt az 1 a 44 millióhoz képest.

dr. mesterséges színezék 2019.02.10. 01:30:09

@UtazóTódi: Egyszerűsítsd áttekinthető szintre a problémát! Képzelj el egy olyan lottót, amelyben 3 számból kell kettőt eltalálni!

A lehetséges húzások:
első húzó:1
második húzó: 2
vagy
első húzó: 2
második húzó:1
vagy
1 3
vagy
3 1
vagy
2 3
vagy
3 2

Azaz 6 nyertes húzott számsor lehet. Ez volna a számláló, ami jelen esetben 3 *2 *1 = 6

De vedd észre, hogy mindegy, hogy előbb 1-et, aztán 2-t húznak, vagy előbb jön a 2, aztán az 1. Az 1 2 és a 2 1 számsor végül ugyanazt a nyerő számsort jelenti (sorbarendezés után az "1 2"-t), vagyis a húzási sorrendjük mindegy. Ugyanez igaz az 1 3 - 31 és a 2 3 - 3 2 párosra. Azaz a számlálóban lévő 6-ot el kell osztanod annyival, ahányféleképpen a 2 húzott számot sorba tudod állítani.

Ugyanez működik 49-ből 6 vagy 90-ből 5 esetében.

dr. mesterséges színezék 2019.02.10. 01:34:11

@dr. mesterséges színezék: Bocsánat, a 3 *2 *1 = 6 helyett csak 3 *2 = 6
Eredményében ugyanaz, de a 3 * 2 * 1-nek itt nincs matematikai alapja.

Lady.Bird 2019.02.10. 07:42:45

(...csak egy mellékgondolat: örülök, hogy van ez a blog, és örülök, hogy kikerült index-címlapra, így találkozhattam vele - a szerző bemutatkozó oldalát elolvastam, és azt szeretném hozzáfűzni, hogy hihetetlen, mennyire el lehet bonyolítani egyszerűen-érthetően leírható dolgokat is - nem értek a statisztikához, de szeretnék, önképzéssel tanulok, most a Khí-négyzet próbát próbáltam alkalmazni és utánaolvastam - amikor elolvastam egy egyszerű leírást, utána kezdtem megérteni a Biometria könyv szövegét...)

lenörd hofstadter 2019.02.10. 09:47:48

@nniicckk:

Mielőtt elkezded kiszámolgatni a szuper variációt amivel milliárdos leszel, csekkold le, mennyi idő a szelvények kitöltése és beadása. Az itthoni rendszernél már itt elbuknak ezek a "tuti szisztémák"...

A töltést még úgy-ahogy lehet gépesíteni de akkor is kell a szaki a lottózóban aki egyenként tolja be a gépbe a papírjaidat, számlát ad róla, és elküld a ku... mamába amikor megjelensz nála több ezer, tízezer kitöltött példánnyal. Nem beszélve arról, hogy honnan szerzel ennyi szelvényt, már akkor oldalbavernek ha begyűjtöd a lottózó teljes féléves készletét....

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2019.02.10. 10:09:48

Mivel megbecsülted az összes szelvény számát, ki lehet számítani annak a valószínűségét, hogy telitalálatos szelvény lesz azon a héten, és nincs visszaosztott nyereményalap. Gyorsan megbecsülve 2 és fél millió szelvénynél ez 15-20% körül lehet (ha minden héten ennyi szelvényt adnak el, akkor átlagosan öt-hét hetente viszik el a főnyereményt). Ezt a nyereség várható értékénél figyelembe kellene venni. 85% valószínűséggel annyi amennyit kiszámoltál és 15% valószínüséggel pedig bukta a szelvényekbe befektetett pénzt, az "alap" nyeremény kivételével. A várható érték a két eset valószínűségekkel súlyozott átlaga. Ha így számolsz - és szerintem így helyes számolni - sehogy sem tud pozitív lenni az "üzleti modell".

És a történet valószerűségéhez. Hogy néz ki a játék a lottós cég oldaláról ? Mennyi a bevétele, ennek hány százaléka megy a nyereményalapba ? Kettes találat esetén az esély 1:54 és az egy dolláros szelvény öt dollárt fizet ? És ilyen szelvényből el lehet adni 2-3 milliót ??

zsenyeg 2019.02.10. 10:11:45

@UtazóTódi: Az összes lehetséges kombináció kicsit matekosabb nyelven 90 alatt az 5, ahogy fentebb már többen levezették, így a nyerési esély: 1:43,949,268. Venned kellene 43,949,268 db szelvényt aminek az ára 10,987,317,000 jó magyar forint jelenleg. Ha most ki is matekoznám neked, hogy hány 2-es, 3-mas, és 4-es találatod lehetne, akkor is érezhető, hogy soha nem lesz magyarországon olyan magas a telitalálatért járó nyeremény, hogy megérje ezt meglépni.
Gyakorlatilag nagyon sok ember nagyon szervezett bevonásával még meg is lehet csinálni, ha mondjuk egy csoportból mindenki csak 1000 db lottót adna fel, akkor 43,949 ember elég lenne abba csoportba. Ha ez a csoport egyenlő mértékben osztozna modjuk a mostani heti 2.4 milliárdon (most ide nem veszem bele a 2-es, 3-mas és 4-es találatokból bejövő kis többletet), akkor az fejenként kb. 55,000 forintot érne a csoport tagjainak.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.02.10. 10:24:22

@zsenyeg: tudom, hogy nem éri meg, csak kíváncsi lennék, hogy mennyire nem. Azt is érdekes lenne lemodellezni, mi történik két héten keresztül játszva, hiszen az első héten befizetett 10mrd Ft nagy része a következő héten megjelenik nyereményként. Persze még mindig súlyosan veszteséges a dolog, mert a második héten is be kell fizetni 10mrd Ft-ot, ami ott marad és a saját pénzem visszanyerése egyébként sem számít haszonnak.

Arról nem is beszélve, hogy ha valaki más is eltalálja az öt számot és felezni kell, akkor az totális csőd.

nick066 2019.02.10. 11:33:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nyugdíjasokról évén szó nem valószínű, hogy ilyesmihez értettek"

Nem tudom, milyen kép van benned egy nyugdíjasról, de szerintem akik a ma számítógépeken alkalmazott véletlenszám módszereket, algoritmusokat kidolgozták azok pont nyugíjasok mostanában, ha még élnek.

2019.02.10. 12:23:24

lehet smsben is játszani, nem nagy truváj összekötni egy telefont egy szgéppel és írni egy programot ami elfossa az smseket

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.10. 12:48:51

@nick066:

Az akkori aktív lakosságnak szted hány százalékát tették ki a programozáshoz értő emberek? Egyenlő halálozási arányt feltételezve nyugdíjasként is hasonló lehet az arányuk. Márpedig 30-40 éve a lakosságban sokkal kisebb arányban voltak jelen a programozók.

Kuglóf. Az 2019.02.10. 14:01:11

Yee. Ich liebe dich, ez teccccett! Ha matektanár lennék, simán inkább ezt tanítanám, olyan jó. Pro és kontra is, szóval az öreg oldaláról is meg a te oldaladról is.
Az ember szíve zengedez, amikor TANÍTÓKAT talál itt vagy ott.

Köszönöm.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.02.10. 15:29:39

@droid_:

Jót röhögtem. Rajtad.

Ha a szelvényeket töltögeted otthon nyomtatóval vagy segítőkkel, az még összejöhet, pár hét, hónap alatt felkészültök, oszt hajrá, irány a lottózó. fentebb kiderül, miért kezdődnek innen a problémák.

Szóval akkor átfogalmazva, számold ki, online módszerrel mennyi idő kell az összes szelvény bepötyögéséhez, banki utalásokhoz, a teljes buli elektronikus lejátszásához.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.02.10. 16:25:59

@csúti csüngőhasú tolvaj: par masodperc egy szelveny kitoltese, penzt egyszer kell feltolteni a szamladra, az legyen 2 perc, regisztracio mondjuk 3. 1 nap alatt kitoltesz tobbtizezer szelvenyt ha akarsz. ha lenne nyero strategia, eleg jo oraber lenne.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.02.10. 16:49:31

Amerikában már többször előfordult, hogy matematikusok nagyobb összegeket nyertek, sőt, több telitalálatot begyűjtöttek, mert a játékok hibáit kihasználva akár olyan szisztémát is ki tudtak dolgozni, hogy a nyerési esélyük 50% felé emelkedjen és ehhez ne kelljen több millió szelvényt venniük. Sőt, voltak kaszinókat kifosztó csapatok is az egyetemeken, lásd pl. MIT Blackjack Club.

Tinuv 2019.02.10. 18:21:54

Nálunk nem osztják szét a nyereményalapot :(

nniicckk 2019.02.10. 18:59:32

@lenörd hofstadter: "i de akkor is kell a szaki a lottózóban aki egyenként tolja be a gépbe a papírjaidat, számlát ad róla, és elküld a ku... mamába amikor megjelensz nála több ezer, tízezer kitöltött példánnyal."

Sosem voltam még lottózóba, azt se tudom mit csinálnak ott az emberek. Sms-ben vagy a weboldalon szoktam lottozni. A weblab elég gyors szokott lenni, kb 20 másodpercenként ellehet küldeni egy szelvényt. Egy megfelelően megirt szkripttel naponta több ezer szelvényt is belehetne valószínüleg küldeni.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2019.02.10. 21:03:58

Magyarországon is használtak már ki hibát szerencsejátékban.
Szóval nem azt kell vizsgálni, hogy speciel a magyar ötös lottóban van-e bármilyen hiba (nem úgy tűnik), hanem, hogy a világon futtatott összes szrencsejáték között van-e olyan, amelyik sérülékeny. Márpedig nagyon sok szerencsejáték fut a Földön, így elég sok hibás van közöttük.
A munka tehát az, hogy elkezded megérteni ezeket szépen egyenként, és hibát keresel bennük. Majd ha találsz, odautazol, és játszol. Utána reénykedsz, hogy a megtalált hibát nem tömik be gyorsan (de igen...).
Nos, kell hozzá elhivatottság...

2019.02.10. 22:52:09

Neten is ki lehet ma mar tolteni a lottoszelvenyt. Az lehet hogy a felhasznaloi feluleten valaki 1 percig kattintgat egy szelvenyhez, de az aztan osszeall egy bitstream-me ami a serverhez eljut a bongeszobol. Lehet olyan programot irni, ami siman kitolt neked 1 perc alatt akar 1 000 000 000 szelvenyt is, ha a szerver ezt fogadja es feldolgozza. (illetve ha elozetesen feltoltottel 250 000 000 000 HUF-ot) Itt inkabb a szerver a szuk keresztmetszet. Tovabba le is lehet tiltani szerver oldalon ilyen probalkozasokat, ahogy a DoS tamadasokat is szurik. Persze erre is van trukk, DDoS. Persze erre is van vedelem, ugy hivjak hogy Captcha.

2019.02.10. 23:03:09

@nniicckk:

Szerintem 88*87*86 / 3*2*1 vagyis 10976 az egyhez lenne a nyerési esély. Tovabba meg ha 1 000 000 HUF az input, es 1 / 110 000 az esely, akkor a nyeremenynek 110 000 000 000 HUF -nak kellene lennie minimum, azaz csak azokon a heteken szabadna feltenni a misit, amikor ennyi vagy afelett van a nyeremeny, ami valszeg soha nem fog megtortenni. (inflacioval lehet X ev mulva lesz ilyen, csak akkor a 4005 szelveny ara is aranyosan dragabb lesz)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.02.10. 23:50:35

@CaptainG: nem kell semmilyen programot irni, egy kattintas a veletlenszeru kitoltes, egy kattintas a kovetkezo szelveny. 2 masodperc, ha lassu a gep vagy a kez. minden egyebet eleg egyszer, vagy a biztonsag kedveert 10-100 szelvenyenkent egyszer elvegezni, es nem kell elkuldeni egyenkent. 8 oras "muszakban" siman megvan a tizezer kitoltes, kave-, eves- es pisikaki szunetekkel is. meg aztan biztos letiltanak a forgalmat ha fizetsz.

glantos70 2019.02.11. 05:02:50

Kedves UtazóTódi:

Ha van pár perced játszani, akkor készíts 5 darab számozott papircetlit, és tedd őket magad elé. Először válaszd ki az egyest, így marad négy cetlid (2, 3, 4, 5). Mind a négy cetlit mellé teheted második számként, pl. A 2-est is. Így lesz egy 1-2 kombinációd. Eddig jó, de mivel az öt cetlid közül bármelyik lehet az első, így lehet a 2 is. Ekkor viszont a másik négy cetli között ott van az 1, amit a 2 mellé tudsz tenni másodiknak, így lesz egy 2-1 kombinációd is.

glantos70 2019.02.11. 05:12:33

Kedves Lady.Bird: köszönöm a pozitív szavakat (az index szerkesztői nevében is). Sok kitartást kívánok neked a tanulásban és remélem, hogy tudok majd még segíteni neked a fejlődésben. Sajnos a hipotézis vizsgálatoktól még nagyon messze járok, de igyekszem mielőbb odaérni.

glantos70 2019.02.11. 05:19:15

@Kuglóf. Az: köszönöm a dicsérő szavakat, nagyon jólesett a pozitív visszajelzés. Igyekszem majd hasonló elemzéseket közzétenni más aktuális témákban is.

glantos70 2019.02.11. 05:33:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nagyon köszönöm a sok magyarázatot, amit a kommentekben leirtál.

glantos70 2019.02.11. 05:40:51

@Pascal: teljes mértékben igazad van. A normál játékban erre esélye sem lett volna a házaspárnak. Csak a visszaosztáskor tudtak nyerni, mert olyankor annyira megnőtt már a kéttalálat nyereménye is, ami fedezte az egyébként nem horribilis befektetést.

Beer Monster 2019.02.11. 10:19:44

@UtazóTódi: Gondold végig kisebb léptékben. 5 számból húzzál kettőt vagy hármat. Hány lehetőség van, ha számít a sorrend, hány ha nem számít.

(A lottót lehetne máshogy is játszani: nem x-elni kell, hanem 1.-től 5.-ig fel kell sorolni a kihúzott számokat húzási sorrendben. Nem is nyerne többé senki.)

]{udarauszkasz 2019.02.11. 10:29:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem kell programozonak lenni. Nyugdijas matematikus is akad szep szammal. Nemet rokon is ilyen, nyugdijas ugyan,de azert eleg penge meg mindig (professzori fokozat matekbol es fizikabol,sztem ki tudna dolgozni egy ilyen algoritmust...)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.02.11. 10:37:35

@]{udarauszkasz:

Egy algoritmus megírásához nem szükséges, de nem is elégséges feltétel a matematika professzori szintű ismerete.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2019.02.11. 22:45:06

@glantos70:

Várj egy picit, én nem ezt írtam. Én azt írtam, hogy még a visszaosztás hetében sincs esélye a házaspárnak nyerni. És ebben is igazam van :D Ugyanis az a házaspár taktikája, hogy várnak a visszaosztós hétre, és akkor teszik meg a tétjeiket. De amit nem tudnak befolyásolni, az az, hogy pont azon a héten telitalálat van és mégsincs nyeremény visszaosztás.

Mennyi azona a héten a telitalálat esélye ? Az első képlettel amit beillesztettél, kiszámoltad, hogy kb. 14 millió kombináció van. Azt is megbecsülted, hogy 2-3 millió a megjátszott szelvények száma. Ebből következően a visszaosztás hetében a telitalálatnak kb. 15-20% esélye van.

Ha a visszaosztás hetében telitalálat van, csak az alap nyereményt nyerik meg. Tehát a nyeremény várható értéke kb. 80-85% súlyozva visszaosztós nagy pénz és 15-20% súlyozva alap nyeremény. Te viszont 100% esélyű visszaosztással számoltál, mintha egészen biztosan nem lenne telitalálat abban a játékban, amikor várhatóan visszaosztás lesz, és a házaspár megtette a tétjeit.

/ezzel a nickkel hogyne lenne igazam, egyébként .. gondolj bele
:D :D :D

glantos70 2019.02.12. 09:08:27

Kedves Pascal,

Először is elnézésedet kérem, hogy félreértettem a kommented. Ha kiszámolom, hogy kétmillió szelvény esetén mekkora a telitalálat esélye, valóban 15% körüli érték jön ki:

szelvények 2 000 000
1találat 40 816,327
2találat 1 700,680
3találat 108,554
4találat 9,439
5találat 1,049
6találat 0,143

Abban is igazad van, hogy érdemes ezzel a 15%-al súlyozni, mert ekkor a házaspár elbukja a teljes befektetést. Azzal viszont vitatkozni szeretnék, hogy így sehogy sem lehet nyereséges a házaspár. Tegyük fel, hogy 100 alkalommal játszik a házaspár a visszaosztásra. Minden alkalommal 8 000 dollárért vesznek szelvényeket és amikor nyernek, akkor átlagosan 15 700 dollár nyereséget realizálnak. mivel 85 alkalommal nyernek, így 1 334 500 dollárt nyernek. Ezzel szemben 15 alkalommal elbukják a 8 000 dollár befektetést, így 120 000 dollárt veszítenek. Így tehát még mindig 1 214 500 dollár profittal zárják a teljes üzletet.

De minden egyéb tekintetben igazad van. Köszönöm a pontosítást. :-)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2019.02.12. 10:48:37

Hogy számoltál ?

Ha 100x játszom havonta 8000 szelvényt, akkor be kell fektetnem 800 000 dollárt.
Ebből 15 alkalommal a nyerek szelvényenként valami minimumot becsüljük 1500-nek.
És 85 alkalommal 15 700 = 1 334 500 dollárt nyerek. Így a nyeremény várható értéke 536 000 dollár.

Csakogy a példádból ez olyan hét, ahol kifejezetten jó volt a visszaosztás. Ha minden hét ilyen jó lenne, és a házaspár mindig egyenletesen nagy összeget kockáztatna, akkor ugyan soha nem lennének milliárdosok, de várhatnának olyan 40% profitot realizálnának egy kockázatos befektetésre.

A kockázat a befektetésben az, hogy azt sem tudják befolyásolni, hányan játszanak még. Ha sokan játszanak:
- nagyobb az esélye a telitalálatnak
- ha nincs telitalálat kisebb a visszaosztott pénz.

A példában volt olyan hét, ahol 2200 szelvénnyel 2150 dollárt nyertek. Mondjuk részben azért, mert kisebb volt az alap, és azért, mert 3 millióan vettek szelvényt. Itt a telitalálat esélye megbecsülve 20%. Ha véletlenül ilyen hetet játszom meg 100x, akkor:
- a befektetésem 100 x 2200 = 220 000 dollár
- a bevételem 20 x 200 + 80 x 2150 = 176 000 dollár.
- a nyeremény várható értéke mínusz 44 000 dollár.

Eddig úgy számoltunk, hogy 100x játssza meg ugyanazt a játékot, ami lehet stabil profit vagy stabil veszteség, attól függően jó hét volt-e.

A leírás szerint a házaspár úgy játszik, hogy megkockáztatják a megtakarított pénzük, és a nyereményt forgatják vissza, egyre növelve a tétet. Négy jó hét mellett elég egyetlen rossz hét ami lehet telitatlálat vagy alacsony visszaosztás ... és nincs tovább.

Mennyi az esélye, hogy ötből öt hét jó :D ?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2019.02.12. 10:55:39

Hagyjuk ezt a példát, mert szerintem soha nem történt meg. Olyan 10-12 éve a Vodafone szervezett egy akciót, egy hónapon keresztül. Minden nap a kisorsoltak egy autót az ügyfeleik között úgy, hogy minden elküldött SMS egy "szelvényt" ért. A hónap végére kiderült, hogy az autók több mint fele egy egyetemista sáchoz került. Mi történt pontosan ?

Ez itt történt Magyarországon, és 100% valós - ha van kedved nézz utána !

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2019.02.12. 13:59:55

Csakhogy ha elolvasod ezeket a cikkeket, valójában nem az történt amit leírtál.

A házaspár évekig játszott, és 27 millió dollárt invesztált 35 millió bevételre tettek szert így az évek alatt 8 millió dollár lett a profit. Arra jöttek rá, hogy a visszaosztás hetében egy 2 dolláros szelvény várható értéke kb. 2.1-2.2 dollár, és ha minden visszaosztós héten vesznek belőle pár ezret, akkor lesz vesztős és nyerős hetük is de lassan-lassan hosszú távon jól jönnek ki.

A cikk azt is leírta, hogy erre egyre többen rájöttek; egyre többen játszottak a visszaosztós héten, és egyre romlott a fenti várható érték. Erre egy csoport játékos sokkal agresszívebb stratégiát talált ki.

Észszerűtlenül nagy téttel egy héttel előre lehet hozni a visszaosztós játékot. Vagyis a házaspár meg a sok kis tétű játékos még várt volna egy hetet mert úgy kalkuláltak, nem most, hanem a köv. héten haladja meg a nyereményalap a 2 milliót. Ez a csoport viszont megnézte mennyi a nyereményalap az előző héten, és egyedül betoltak annyit, ami várhatóan átbillentette 2 millió fölé; Így kizárták a fenti házaspárt és a sok sok kis tétű játékost, akik szintén a visszaosztós hétre vártak. Itt, az utóbbi esetben forogtak igazán nagy pénzek.

Ez ami itt fenn leírtam, ez valószínű, ez megtörténhetett.

Amit leírtál 5 kör alatt, halmozódó tétekkel, kétezer dollár befektetésről 30 millió dollárra nem lehetett; valószínűségszámítás alapján, becslésem szerint ennek nagyon nagyon kicsi az esélye - ezt én Pascal mondom neked :)

glantos70 2019.02.12. 16:45:16

@Pascal: A bejegyzést elsősorban a magyar nyelvű cikkre alapozva írtam, valóban nem koncentráltam arra, hogy a teljes történetet leírjam. Szerintem így is elég bonyolult lett ahhoz, hogy sok helyen bele lehessen kötni... :-)

Tiéd a pont!

Szép estét!
süti beállítások módosítása