Statisztika egyszerűen

Mágikus jelek nélkül...

Hogyan csináld Minitab-bal – Khí-négyzet próba a függetlenség vizsgálatára

2019. július 20. 08:15 - glantos70

Statisztikai elemzések

Amint azt már előre jeleztem, ebben a cikkben bemutatom, hogyan lehet a khí-négyzet próbát elvégezni a függetlenség vizsgálatára.

A példa táblázat ugyanaz, mint az előző bejegyzésben (Gyakoribb-e a kék szem a szőkék között? – Khí-négyzet próba a függetlenség vizsgálatára), de most részletesebben kidolgozok majd egy táblát táblázatkezelőben, illetve be fogom mutatni a Minitab megoldását is. A megoldások bemutatásához az előző cikkben használt adattáblák közül az 1908-ban készült tesztet fogom alkalmazni.

Először elkészítettem a teszt riportot táblázatkezelőben. A teszt riport fejlécében nem változott sok minden, csak a teszt típusára vonatkozó mezőket töröltem ki, mert ez esetben ez nem értelmezhető, a fejléc többi része nem változott. Természetesen a nullhipotézis az, hogy a hajszín és a szemszín függetlenek egymástól, az ellenhipotézis pedig az, hogy a két tulajdonság gyakorisága függ egymástól.

Ezután elkészítettem a táblázatokat. Ezeket úgy alakítottam ki, hogy egy 5x5-ös táblát kezelni lehessen a riporttal. Szerintem ez legtöbbször elég, de ha szükséges, akkor a táblázatok kibővíthetők, bár ez esetben ez egy kicsit időigényesebb, mert rengeteg hivatkozást és képletet építettem be a riportba az egyszerűbb kezelhetőség kedvéért. Ha sok ilyen vizsgálatot végzünk, akkor ez az erőfeszítés megtérül: főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a képleteket és hivatkozásokat a végén ellenőrizni kell a helyesség szempontjából. Ennek érdekében érdemes teszt adatokat a kezünk ügyében tartani, amelynél ismerjük a részeredményeket és a végeredményt is. Az ilyen teszt adatok alkalmazásával egy új vagy módosított táblázat könnyen ellenőrizhető.

A gyakorisági táblázat tartalmazza a kiinduló adatokat, a kontingencia tábla pedig a kombinált előfordulási gyakoriságokat. Minden egyes cellába beillesztettem az adott cellához tartozó képletet: így, ha megváltoznak a kiinduló adatok, a kontingencia tábla automatikusan újra számolódik. Itt elkövettem egy kis trükköt, a $-jel megfelelő helyekre történő beillesztésével elértem, hogy a megfelelő sorok és oszlopok a képlet másolása esetén is változatlanok maradjanak, így nem kellett minden egyes cellába egyenként beírni a képletet, elég volt egyszer elkészíteni a képletet és aztán csak le kellett másolnom a képletet a táblázat összes többi cellájába, a képlet minden cellában a helyes értéket adja vissza. A képlet a következőképpen néz ki:

A ’C$18’ cellahivatkozás az oszlopösszegekre mutat. Mivel a ’C’ előtt nincs dollárjel, ha a képletet átmásolom a jobboldali szomszédos mezőbe, akkor a ’C’ betű ’D’-re fog változni. Mivel a ’$18’ elején van egy dollárjel, ezért ha a képletet átmásolom az eggyel alatta lévő mezőbe, akkor a ’18’ nem változik ’19’-re, hanem marad fixen 18. A ’$H13’ hivatkozás hasonlóképpen működik, de ebben az esetben a ’H’ oszlop van fixálva és a sorok száma fog változni a képlet másolása során. A ’$H$18’ cellahivatkozás bármilyen másolás esetén fixen marad, hiszen a teljes végösszeg mindig állandó marad. Természetesen itt is feltüntettem a kontingencia tábla elkészítéséhez használt képletet is. Amikor a kontingencia tábla elkészült, akkor létrehoztam a khí-négyzet változó kiszámításához szükséges összeg táblázatot is:

Ebben az esetben nem tartottam meg az eredeti táblázat formátumát, hanem átalakítottam egy lineáris táblázattá. A ’Sor’ és az ’Oszlop’ oszlopokban található sorszámok alapján lehet értelemszerűen beazonosítani az egyes mezőket. Az első sor és első oszlop természetesen a kontingencia tábla bel felső celláját jelöli. A ’Tapasztalati [O]’ és az ’Elméleti [E]’ oszlopokban a gyakorisági és a kontingencia táblázatok megfelelő mezői vannak belinkelve. Az ’(O – E)’ oszlopban van a ’Tapasztalati [O]’ és az ’Elméleti [E]’ oszlopok megfelelő celláinak különbsége szerepel. Az ’(O – E)2’ oszlopban az ’(O – E)’ oszlopban szereplő érték négyzete van (egyszerűen megszoroztam a cella értékét önmagával), majd az ’(O – E)2/E’ oszlopban az előző cella értékét elosztottam az ’Elméleti [E]’ oszlopban szereplő értékkel. Az alábbi képen láthatók a táblázathoz használt képletek:

Végül elérkeztem a khí-négyzet határérték meghatározásához. Ehhez először meg kell adnom a szabadsági fokok számát, majd a KHINÉGYZET.INVERZ() függvény alkalmazásával ki kell számolnom a különféle megbízhatósági szintekhez tartozó khí-négyzet határértékeket. Amint azt az előző bejegyzésben már említettem, a szabadsági fokok számát úgy határozom meg, hogy mind a sorok, mind pedig az oszlopok számából kivonok 1-et, majd a kapott számokat összeszorzom. A KHINÉGYZET.INVERZ() függvény argumentumaiként megadtam a megbízhatósági szinteket tartalmazó cellákat, illetve a szabadsági fok kiszámított értékét tartalmazó cellát.

Az eredmény így a következő lett:

Most már csak a hipotézis vizsgálat következtetését kell megadni. Mivel a táblázatok alapján kiszámított khí-négyzet érték 57 014 lett, a khí-négyzet határérték 95%-os megbízhatósági szinten csak 16,9, de még 99,9%-os megbízhatósági szinten is csak 27,9, ezért egyértelmű, hogy a nullhipotézist elutasítom.

Akkor most nézzük meg, hogyan néz ki ugyanez Minitab-bal. A kiinduló adatokat tartalmazó táblázatot a korábbiakhoz hasonlóan átmásoltam a Minitab táblázatkezelő részébe.

Figyeld meg, hogy a sorfejlécek oszlopába beírtam, hogy „sorfejléc”, egyébként a táblázat ugyanaz, mint a táblázatkezelőben használt táblázat. Erre a teszt beállításainál szükségünk lesz. Ezután a ’Stat” menü ’Tables’ menüjében megnyitom a ’Chi Square test for Association’ menüpontot. Persze miért ne lenne ennek a tesztnek Minitab-ban egy kicsit más a neve, még könnyen megtalálnám! Mindegy, lényeg, hogy megvan.

A megjelenő ablakban jobbra fent kiválasztom, hogy az összesített adatokat akarom használni, nem pedig a nyers adatokat, hiszen jelen esetben a nyers adataim nem állnak rendelkezésre.

Ezután a ’Columns containing the table’ mezőben megadtam az oszlopokat, amelyek az adatokat tartalmazzák. A ’Sorfejléc’ oszlop neve ekkor nem jelenik meg, mert ez egy szöveges mező, nem számokat tartalmaz. Ezt jelzi az is, hogy a táblázatkezelőben az adattábla felett a ’C1-T’ felirat látható, amelynél a ’T’-betű a text, azaz szöveg szóra utal. A sorok fejlécét a ’Labels for the table (optional)’ felirat alatt a ’Rows’ mezőben tudom megadni. Az oszlopok fejlécét nem kell megadni, azt automatikusan értékeli a program. Ezután márcsak a ’Statistics…’ gomb megnyomásával megjelenő újabb ablakban állítom be, hogy milyen statisztikákat jelenítsen meg a Minitab a riportban.

Az eredményhez a korábban táblázatkezelőben kiszámított statisztikákhoz képest csak egy extra értéket kértem, ez a ’Residual’, azaz maradványérték, amely tulajdonképpen a tapasztalati és az elméleti érték különbsége (a bal felső kombináció esetében 37 102 – 59 963 = -22 861). Nyilván minél nagyobb ez az érték, annál jelentősebben járul hozzá az adott kombináció a két kategória változó függőségéhez, hiszen annál nagyobb lesz majd a khí-négyzet értékéhez való hozzájárulása.

Ezután található a tulajdonképpeni hipotézis vizsgálat, ahol majdnem kijött ugyanaz a khí-négyzet érték (57022 vs. 57014 a táblázatkezelőben), a szabadsági fokok száma ugyanaz (DF = 9), és a P-érték (P-Value) = 0,000, azaz a nullhipotézist elvetjük.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr2514903716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyarország előre megy? Nem, hátra! 2019.07.21. 10:23:26

Régóta várok már erre az anyagra, ja.

glantos70 2019.07.21. 11:16:24

@Dr. Imaginárius: Komolyan? Nagyon örülök, hogy tetszik a cikk. Júliusban még lesz egy pár hasonló bejegyzés, utána tartok egy hónap szünetet, és aztán jönnek majd a még zaftosabb témák, úgymint egyszerű lineáris regresszió, vagy a Poisson - eloszlás és a Raleigh - eloszlás, illetve az ezzel kapcsolatos próbák is. Várakozó állásponton van egy bejegyzés a valószínűség számítás alkalmazásáról a légvédelem-ben, csak azt várja, hogy egy másik nagyon komoly elemzés elkészüljön egy másik blogra. Úgyhogy kérlek, tarts ki még egy kicsit!

Gordon J. Vance 2019.07.21. 12:09:55

@glantos70: ez nagyon jó írás, követni fogom, köszi!

glantos70 2019.07.21. 12:45:19

@Rob J. Sz: köszi szépen, örülök, hogy tetszett.

csincsaki 2019.07.21. 13:42:32

Gratulálok Tanár úr! Nagyon érdekes és hasznos.

glantos70 2019.07.21. 15:09:05

@csincsaki: köszönöm szépen, örülök, hogy tetszett!

John Brennan 2019.07.21. 23:05:58

Nem jó a példa, semmi értelme a szignifikancitesztnek ekkora elemszámnál. Amatőr!

glantos70 2019.07.22. 05:51:49

@John Brennan: nem tudom, hogy mivel bosszantottalak fel ennyire, de nem volt szándékos. Neked mit jelent az elemszám? Mekkora elemszámnál van értelme a tesztnek? Ez valamilyen feltétel, mert sehol sem olvastam ilyet? Végül, te mivel oldottad volna meg ezt a feladatot?

John Brennan 2019.07.23. 08:27:08

@glantos70: mint mondtam, nincs értelme a feladatnak. Hogy nem olvastál róla, az téged minősít. Csuprovot kell számolni.

glantos70 2019.07.23. 15:29:12

@John Brennan: Hát jó, akkor minősültem. Homokot szórok a fejemre és elbújok egy sötét sarokba hüppögni. Téged viszont a stílusod minősít. Azért mert (esetleg) okos vagy, még nem kell arrogánsnak lenni. De ha neked ez jólesik, akkor légy szíves hagyj meg engem a boldog tudatlanságban és legyél arrogáns valahol máshol!

glantos70 2019.07.23. 16:27:30

@John Brennan: Még azért annyit hozzátennék a témához, hogy valóban van feltétele a Pearson's-féle Khí-négyzet vizsgálatnak a függetlenségre vonatkozóan, a kontingencia táblázatban egyetlen előfordulási gyakoriság sem lehet kisebb 5-nél. Erre vonatkozóan a Minitab is ad figyelmeztetést. A cikkben használt adattáblázatban összesen majdnem 500 000 darab előfordulás található és a legkisebb előfordulás 1493 darab (vörös haj - barna szem). Ha még ismerem a matekot, akkor ez egy kicsivel nagyobb, mint 5. Ennek megfelelően TE vedd elő a matekkönyvet és nézz utána még egyszer, hogy kit szólsz le és miért. Ja, és a figyelmedbe ajánlom ezt a tanulmányt, amely azt elemzi, hogy mekkora torzítása van az általad istenített Csuprov-tesztnek nagy elemszámok esetén.

https://www.researchgate.net/publication/270277061_A_bias-correction_for_Cramer's_V_and_Tschuprow's_T

Kellemes olvasást!

csincsaki 2019.07.23. 19:59:56

Ilyen emberre egy percet se szabad pazarolni. Engedd el :)

John Brennan 2019.07.23. 21:00:49

@glantos70:
Elnézést kérek a hangnemért, sajnálom, hogy megbántottalak.
A cellánkénti minimum 5 gyakoriság egy tankönyvekbe bekerült hüvelykujjszabály, csak arra utal, hogy túl kicsi elemszámnál a véletlen hatására nagyon ingadozik a végeredmény, és nem azt jelenti, hogy tilos kiszámolni a khí négyzetet. A khí négyzet nem méri a kapcsolat szorosságát, mert nagysága az elemszámtól függ, ezért téves az elemzésed. Analógia: gondolkodj el a kovariancia és a korrelációs együttható különbségén.

glantos70 2019.07.24. 10:59:37

@John Brennan: Köszönöm, hogy stílust váltottál, nekem így egyszerűbb megbeszélni a nézeteltéréseket. Megpróbáltam alkalmazni a Csuprov-féle T tesztet ugyanerre az adatsorra. Mondjuk elég sokféle képletet találtam, úgyhogy megszenvedtem a dologgal, de végül kijött T-re 0,199, ami egy relatíve gyenge kapcsolatot jelez, ha az általad említett analógiát veszem alapul. Viszont a kapcsolat létezik, hiszen a mondás úgy van, hogy a két változó csak akkor független, ha T = 0.

Ha jól értelmezem, a módszer igazából egyetlen extra képlet alkalmazásában különbözik a Pearson-féle khí-négyzet próbától, amelyet én alkalmaztam, hiszen T képletének számlálójában ugyanaz a khí-négyzet áll, amelyet én is kiszámoltam. Szerintem ez az extra teszt tényleg hasznos információt tartalmaz, bár a gyakorlati tapasztalat hiánya miatt nehezen tudom belőni, hogy a kapott T = 0,199 vajon mit is jelent a gyakorlatban.

Még egyszer kösz a megjegyzést, tanultam belőle.

glantos70 2019.07.24. 16:09:57

@csincsaki: Köszi, nincs gond. Az emberek egy része eleve sokkal negatívabban áll hozzá a dolgokhoz a neten, mint a valóságban. Gondolom azért, mert ezt kapják másoktól is. Én úgy gondolom, hogy azt is meg kell hallgatni, aki esetleg nem építő jellegű módon fogalmaz meg egy kritikát, mert attól még lehet igaza. Egyébként pedig tanultam belőle, amikor John tényleg leírta, hogy mire gondol. De azért kösz az együttérzést. :-)
süti beállítások módosítása