Statisztika egyszerűen

Mágikus jelek nélkül...

Tévedés a tudományban?

2019. január 20. 10:30 - glantos70

Bevezetés

tudomany.jpg(A képre kattintva eljutsz az eredeti cikkhez)

"A különböző kinézetű és kultúrájú, más-más területen élő és életmódot folytató csoportokkal való találkozás mindig is arra sarkallta az embert, hogy kategóriákat hozzon létre annak érdekében, hogy könnyebben tudja értelmezni a másikat. A mai biológusok és antropológusok előfutárai többféle módon kívánták megnevezni, katalogizálni és leírni a világ rasszait. Ami azonban szinte minden rendszerezésnél megfigyelhető, hogy az

emberiséget néhány nagy, egymástól világosan elhatárolható, tapasztalati úton meghatározott biológiai paraméterekkel definiálták.

Szántó, 2016

Az eltérő fizikai tulajdonságokat a legtöbb esetben összekapcsolták mentális képességekkel, kialakítva egyfajta hierarchiát a csoportok között. Fontos megjegyezni, hogy sohasem volt egyetértés arra vonatkozóan, hogyan is történjen a kategorizáció, mi is az emberi rassz tulajdonképpen..."

"... Jóllehet, Gould több ponton is tévedett Morton méréseit illetően, viszont amit mindenképpen szükséges megjegyezni vele kapcsolatban, az az, hogy rámutatott arra, a tudósok is emberi lények, a társadalmi felfogások rájuk is hatással vannak, amelyek formálhatják az elvárásaikat a mérésekkel és az adatokkal kapcsolatban." 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr5814568740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása