Statisztika egyszerűen

Mágikus jelek nélkül...

Miért jelöljük többféle módon ugyanazt?

2019. február 20. 09:30 - glantos70

Leíró statisztika

Aki tanult már valószínűségszámítást és statisztikát, az már szembesülhetett a különféle jelölések zűrzavarával. Vajon miért van az, hogy az átlagot hol x-el, hol pedig μ-vel jelöljük? Mi a különbség a kettő között és mikor kell használni az egyiket és mikor a másikat?

Az előző bejegyzésben tisztáztuk, hogy mi a különbség a sokaság és a minta között. A sok különbség ellenére abban megegyeznek, hogy nagyjából ugyanazokkal a mérőszámokkal jellemezzük őket, tehát mindkettőnek van átlaga, szórása, varianciája, stb. Emiatt felmerült az igény, hogy valamilyen módon mégiscsak megkülönböztessük őket, hiszen ezek szorosan összekapcsolódnak és sok esetben akár egy matematikai képleten belül is keverednek a sokaság és a minta mérőszámai.

Végül az lett a közös megegyezés, hogy a sokaság mérőszámait görög, a minta mérőszámait pedig latin betűkkel jelöljük a következőképpen:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr8614570068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása