Statisztika egyszerűen

Mágikus jelek nélkül...

StatKvíz – Memória kártya

2020. május 01. 08:00 - glantos70

Feladatok

A szokásos anyagok mellett ezentúl szeretném egy kicsit megmozgatni az agytekervényeidet is, úgyhogy a jövőben szeretnék néhány feladatot is közreadni, hátha kedvet kapsz egy kis gondolkodáshoz. Az első feladat nem is annyira statisztikai, inkább valószínűségszámítási probléma.

Bizonyára te is emlékszel a memória kártyára, ahol minden lapból kettő van, a lapok lefelé fordítva sorba vannak téve az asztalon és a lapokat kettesével felfordítva kell megtalálni a párokat. Ez a kérdés ehhez a játékhoz kapcsolódik. Egy játékos játszik egy memória kártyával, amely az egyszerűség kedvéért 10 lapból áll, azaz öt darab párt tartalmaz. A párok 2-től 6-ig számokkal vannak jelölve (ha esetleg francia kártyával ki akarod próbálni). A lapok természetesen meg lettek keverve és lefelé fordítva sorban le lettek téve az asztalra. A játékos a szabályoknak megfelelően kettesével felfordítja a lapokat. Ha nem talált párt, akkor visszafordítja a lapokat és felfordít újabb két lapot. Ha párt talál, akkor azt elveszi az asztalról és folytatja a játékot addig, amíg a lapok el nem fogynak az asztalról.

Mekkora a valószínűsége annak, hogy a játékos elsőre eltalálja az összes párt?

Ha a játékos tökéletes memóriával rendelkezik, akkor MAXIMUM hány körből képes megoldani ezt a 10 lapból álló memória feladványt?

 

A válaszokat indoklás nélkül kommentben tudod megosztani a többi olvasóval. Azért indoklás nélkül, hogy másokat is engedjünk szórakozni egy kicsit. Pár hét múlva közzéteszem majd a megoldást is!  

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr1215592842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása