Statisztika egyszerűen

Mágikus jelek nélkül...

Pusztába kiáltott szó – Minőségbiztosítással kapcsolatos podcastok a világban

2021. december 10. 08:00 - glantos70

Minőségbiztosítás

A podcast egy divatos műfaj. Minőségbiztosítási szakemberként érdekel, hogy milyen a választék a podcast-piacon ebben a témában. Hát, szűkös…

Az utóbbi időben felfedeztem magamnak a podcastokat. Ez egy jelenleg divatos műfaj, sokan készítenek interjúkat másokkal a legkülönfélébb témákban, én pedig rájöttem, hogy szívesen hallgatom ezeket a beszélgetéseket vezetés vagy akár mosogatás közben.

Úgy gondoltam, hogy körülnézek egy kicsit, mert érdekelt, hogy milyen a felhozatal választott szakterületemen, a minőségbiztosításban. Meg kell, hogy mondjam, a választék nem túl széles. Magyar nyelven gyakorlatilag semmit sem találtam, amely mondjuk nem is meglepő, tekintve a magyarul beszélő népesség nem túl magas számát és ezen belül is azokat, akiket érdekel ez az egyébként unalmasnak tartott szakterület.

Angol nyelven sem találtam túl sok anyagot a témában, szóval van lehetőség a fejlődésre.

Először nézzük azokat a lelkes podcastereket, akik mögött nem állnak vastag pénztárcájú szponzorok csak a lelkesedésük és a szakmájuk szeretete viszi őket előre:

Szabó Gábor podcastja természetesen a legelső a sorban, Nemcsak amiatt mert Gábor magyar származású, hanem azért is, mert szerintem ez az egyik legjobb minőségbiztosítással foglalkozó podcast az amerikai éterben. Szabó Gábor jelenleg Los Angeles közelében él és főállásban egy orvostechnikai cégnél dolgozik minőségbiztosítási mérnökként. Szabadidejében viszont elindította ezt a podcast csatornát a Spotify-on és a Youtube-on, ahol minőségbiztosítással foglalkozó érdekes témákat dolgoz fel. Vendégei általában olyan tapasztalt szakemberek, akik egy-egy szűkebb területen szaktekintélynek számítanak. Az interjúk általában hosszabbak és érdemes őket többször is meghallgatni, mert tele vannak hasznos gondolatokkal és információkkal.

(A videó a képre kattintva indul el)

Ebben az epizódban például John Allen, az ipari problémamegoldás egyik doyenje ült Gábor mikrofonja elé és ad hasznos tanácsokat azoknak, akik problémákat próbálnak megoldani a gyártásban. A beszélgetés egyik legfontosabb gondolata az, hogy a probléma megoldási folyamat során nem az a cél, hogy megtaláljuk a hiba okát, hanem az, hogy hihető módon le tudjuk írni, hogy mi is történt tulajdonképpen amikor a hiba keletkezett (finding a plausible explanation of the phenomenom instead of the rootcause of the problem).

(A videó a képre kattintva indul el)

Ebben az epizódban pedig Derek Scott, egy folyamatfejlesztéssel foglalkozó tanácsadó cég vezetője a podcast vendége, aki a minőségbiztosítás, mint szakterület múltjáról és lehetséges fejlődési irányairól beszélget Gáborral.

 

Ezt a podcast csatornát két jópofa texasi srác készíti. A neve ellenére nem igazán sok minőségbiztosítással kapcsolatos interjú van a csatornán, az interjúk inkább Lean Management-tel foglalkoznak, amely természetesen szintén egy nagyon izgalmas témakör. Ettől függetlenül lehet találni egy-két érdekes interjút, amely a minőségbiztosítás iránt érdeklődők figyelmét is felkelthetik.

(A videó a képre kattintva indul el)

Ez például egy egészen érdekes beszélgetés Angela Pentonnal – akiről nem feltétlenül tudjuk, hogy kicsoda - a Gemba, azaz a problémáknak a keletkezés helyén történő vizsgálatának fontosságáról a problémamegoldási folyamatokban. Érdekes megállapítás az interjú közepe felé, hogy a várakozás egy folyamat probléma jelenlétének a tünete.

 

(A videó a képre kattintva indul el)

Ez pedig egy másik érdekes beszélgetés egy indonéz úriemberrel, aki a változás menedzsmentről beszél egy igen érdekes szemszögből, ugyanis jó pár évig dolgozott HR vezetőként és változás menedzsment támogató szakértőként (facilitator). A beszélgetés egyik érdekes gondolata volt, hogy három helyen kell elérni változást az embereknél ahhoz, hogy az tényleg változás legyen, a fejükben, a kezükben és a szívükben („… in their heads, hands and their heart…”). Azonban szerinte nem ez a helyes sorrend, hanem először az emberek kezében és a szívükben kell elérni a változást és ez fogja generálni a változást a gondolkodás-módjukban. Vagyis a viselkedés megváltoztatása fogja megváltoztatni az emberek gondolkodását.

Ezt a csatornát egy Yan Kugel nevű úriember vezeti, akiről sajnos nem sokat lehet tudni azon kívül, hogy Quality Assurance Specialist és főleg a gyógyszeriparban elterjedt GMP (Good Manufacturing Practice) módszertannal foglalkozik. A csatornán egészen sok podcast van a legkülönfélébb témakörökben, ami összeköti őket az a fentebb említett GMP metodika. Megtudhatjuk például, hogy szerinte milyen hibákat lehet elkövetni a munkautasítások (SOP = Standard Operating Procedures) írása során, vagy éppen hogyan hajtsunk végre és dokumentáljunk egy GxP auditot, de ezeken kívül még sok minden mást is.

(A videó a képre kattintva indul el)

Ez egy rövidebb videó, amely – amint azt fentebb említettem – arról szól, hogy Megtudhatjuk például, hogy miért fontos a munkautasítások tartalmának egyeztetése azokkal, akiknek végül ezek alapján kell elvégezni a munkájukat. Legyenek a munkautasítások annyira egyszerűek és jól érthetőek, amennyire lehetséges, alkalmazzunk képeket és ábrákat, hogy egyszerűbb legyen megérteni, milyen tevékenységeket kell végrehajtani az utasítás alapján. Végül nagyon fontos, hogy a kollégák kapjanak tájékoztatást a munkautasítások létezéséről, illetve képzést azok tartalmáról és az abban foglaltak helyes végrehajtásáról.

(A videó a képre kattintva indul el)

Ez a rész egy interjú harmadik része, vagyis már túl vagyunk egy GxP audit megtervezésén. Az első két részt nem volt túl egyszerű megtalálni, mert az egyes epizódok nincsenek meghivatkozva, ezért ideteszem az első két rész linkjét is:

  1. rész – Hogyan építsünk sikeres karriert a gyógyszeriparban
    https://www.youtube.com/watch?v=XjFIO-nypJQ
  2. rész – Hogyan készítsünk elő egy auditot GxP auditornént
    https://www.youtube.com/watch?v=yYo-lZTXAEw

Az interjú során betekintést kaphatunk a harmadik fél általi auditok világába. Szó esik az auditok végrehajtásának kötelező elemeiről ugyanúgy, mint az emberi oldaláról, illetve a helyes auditori technikákról, úgymint a helyes kérdezéstechnika, miből lehet tudni, ha az auditált személy takargatni akar valamit vagy esetleg nem mondja el az igazat. Ez az epizód igazán izgalmas és hasznos ismereteket tartalmaz az auditorok számára.

A Quality Magazine oldalán is találtam egy csomó hosszabb-rövidebb hallgatnivalót. Ez az online kiadvány egyfajta online hirdetési felület, amelyen főleg a minőségbiztosítással foglalkozó cégek kínálják termékeiket és szolgáltatásaikat. Emellett azonban időnként egészen érdekes és hasznos cikkek is találhatók a rendszeresen megjelenő kiadványban. 

Ehhez kapcsolódik az úgynevezett Q-Cast, ahol egészen sok rövidebb-hosszabb podcast hallgatható meg és tölthető le. Ezek a főleg rövidebb podcastok elsősorban méréstechnikával, illetve statisztikai folyamatszabályozással foglalkoznak, gondolom amiatt, mert mérőeszközöket és statisztikai szoftvereket gyártó cégek szponzorálják az oldalt. Ezek a podcastok nem a szokásos felületeken jelennek meg, hanem a Quality Magazine saját oldalán. Külön előny - legalábbis számomra - hogy a hanganyagok szabadon letölthetők és magammal tudom őket vinni, és például az autóban is meg tudom őket hallgatni vezetés közben. Azoknak viszont inkább hátrány, akik a saját jól megszokott felületeiken szeretik hallgatni az őket érdeklő hanganyagokat.

(A videó a képre kattintva indul el)

Ez a relatíve rövid interjú arról szól, hogyan lehet alkalmazni a mesterséges intelligenciát az automatikus vizuális ellenőrzések során a rendszer döntési hatékonyságának javítására. Az ilyen rendszerek arra is alkalmasak, hogy azt ellenőrzött termékek kisebb változásaihoz automatikusan adaptálja az ellenőrzési folyamatot.

(A videó a képre kattintva indul el)

Ebben az interjúban a 3D-mérőgépek legújabb alkalmazási területeiről hallhatunk érdekes információkat. A koordináta mérőgépekkel egyre kisebb és egyre finomabb termékeket tudunk megmérni. A CMM szoftverek egyre fejlettebb grafikus kezelőfelületekkel rendelkeznek, amely egyre jobban megkönnyítik a mérőprogramok megírását. A vevők számára egyre fontosabb a koordináta mérőgépek termelékenységének növelése, ezért például már van lehetőség arra, hogy a mérőgép össze legyen kötve a megmunkálógéppel és ha eltérést észlel a mért darabok méreteiben, akkor azt azonnal kommunikálja a megmunkálógép felé, amely azt automatikusan korrigálja. Egy másik lehetőség egy olyan szoftver, amely folyamatosan elemzi az alkatrészek mérési eredményeit, az elemzés alapján kiválasztja azokat, amelyek hosszútávon stabilak és ezeket kiveszi a mérőprogramból. Így csak azok a méretek lesznek rendszeresen megmérve, amelyeknek nagy a változékonysága. Ez egy érdekes ötlet, de azért nem biztos, hogy rábíznám magam...

Összegzés:

Kutakodásom során sikerült ráakadnom pár egészen értékes podcastra, amelyekből sokat lehet tanulni. Sajnos ezek kizárólag angol nyelven érhetők el, a könnyítés maximum annyi, hogy a youtube-on van hozzájuk angol nyelvű felirat, ami azért segít a megértésben. Ha esetleg ismersz a fentiekhez hasonló podcastokat minőségbiztosítással kapcsolatban, kérlek oszd meg az olvasókkal kommentben.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr116775872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pl.Máté 2022.01.20. 11:38:31

Kedves Gábor! Megnéztem az első videót, a Szabó Gábor #4-et, nagyon érdekesnek találtam. Kíváncsi vagyok, hogy az Ön tapasztalatával a könyv mennyi újat tudott mondani (ha jól láttam az Amazonon, akkor ilyen névvel van róla vélemény).
Másrészt már rég szerettem volna írni, hogy jó hogy van ez a blog. Nem tudom, hogy mennyi visszajelzés szokott róla érkezni, de én köszönöm ezeket a tartalmakat!
És még egy dolog: podcastoknál adatos témában (a minőségbiztosításhoz nem, de a statisztikához kapcsolódik) szerintem nagyon érdekes ez: lancreakcio.clementine.hu/

glantos70 2022.01.20. 11:47:30

Kedves Máté, Köszönöm a pozitív visszajelzést. A könyv nagyon hasznos új megközelítéseket tartalmaz a műszaki jellegű problémák megoldásával kapcsolatban, számomra igazi hiánypótló mű. Már régen szerettem volna túllépni a 8D-riport, 7-eszköz, kaizen, six sigma körön. Ez a könyv erre jó lehetőséget teremt. Szemléletesek a példák, azok nagyon jók. Viszont ez a módszertan nem ad olyan mechanikusan végrehajtható módszertant, mint a fentebb említett 8D-riport. Ehelyett szemléletet próbál adni arra vonatkozóan, hogy milyen módon közelíthetjük meg a műszaki problémákat. Hasonlít a Shainin RedX -hez, de itt több a fizika. A statisztikai eszközök viszont hasonlóan egyszerűek, ebből a szempontból egyszerűbb, mint a Six Sigma.

A podcast linket nagyon köszönöm, mindenképpen bele fogok hallgatni!
süti beállítások módosítása