Statisztika egyszerűen

Mágikus jelek nélkül...

Egy teszt miért nem teszt? - Bayes tétele vizuálisan (Videó)

2020. november 06. 08:00 - glantos70

Valószínűségszámítás

indexkep.jpg

 /A videó a képre kattintva indul el/

Bayes tételéről már jónéhány cikk született a blogon, de most megkoronázom az eddigieket egy olyan prezentációval, amely tényleg részletesen, egyszerű ábrák és levezetés segítségével elmagyarázza Bayes tételének a lényegét és egy példán keresztül be is mutatja a tétel alkalmazását.

A még könnyebb emészthetőség kedvéért az egészből készítettem egy prezentációt, azaz kevés szöveg és sok kép segítségével próbáltam a lehető legérthetőbb formában átadni a módszer lényegét. Ennek az anyagnak a kissé kibővített változatát 2020 október 20-án a Statisztika Világnapja alkalmából volt szerencsém előadni a KSH és a Magyar Statisztikai Társaság megtisztelő felkérésére az ez alkalomból rendezett online konferencián. Ezúton is köszönöm a felkérést.

A prezentációból készítettem egy kb 10 perces videót, amely a blog youtube csatornáján látható, és a fenti képre kattintva érhető el.

Jó tanulást!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr1716259076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2020.11.07. 04:34:43

Nagyon elvezem a cikkeidet, ez kivetel. Szamomra baromi nehezen kovetheto zenevel, de meg zene nelkul is az. Mi tobb, attol tartak 5:02-nek valamit elkapkodtal. Szerintem nem a kepletet, a szamolast alkalmazzuk ujbol es ujbol behelyettesiteve, iteralva (ezt mondja diad), hanem ugy, ahogy a vegen a teszteknel mutatod is, elvegzunk egy masodik tesztet egy masik populacion (csak azokon, akiknel az elso teszt pozitiv eredmenyt adott), es csak erre masik tesztre alkalmazzuk az elsoben kapott valoszinuseget mint Prior-t.
Ha a masodik tesztet nem vegeznenk, csak ujra szamolnank, vagy ha a teljes populacion vegeznenk masodik tesztet is, akkor nem jogos az elso teszt eredmenyet Prior-nak tekinteni.
Ha meglennenek a diaid, vagy az egesz prezentacio pdf formatumban, hogy ne kelljen leallitani iditani, lehessen benne oda vissza olvasgatni, azt nagyon megkoszonnem.

glantos70 2020.11.09. 08:15:38

@fordulo_bogyo: Nagyon sajnálom, hogy most csalódtál, átnézem még egyszer a prezentációt és javítom, ha kell. Elismerem, hogy az iteráció bemutatása nem sikerült a legjobban, ezt még átgondolom.

A prezit átkonvertálom pdf-be és elküldöm e-mailben.
süti beállítások módosítása