Statisztika egyszerűen

Mágikus jelek nélkül...

Mire jó a statisztika?

2019. január 07. 08:30 - glantos70

Bevezetés

Bár ez hihetetlenül hangozhat, de a statisztika keresztül-kasul átszövi a mindennapi életünket. Olyan információkkal lát el bennünket, amelyekről nem is gondolnánk, hogy a statisztika által nyújtott lehetőségek teremtették meg ezeket a szolgáltatásokat.

Csak, hogy néhány példát említsek:

  • Időjárásjelentés
    Az időjárás előrejelzése érzékelők és műholdak által szolgáltatott adatok számítógépes feldolgozása által, a múltbeli időjárási jelenségek elemzése alapján próbálja megjósolni a közeli jövő időjárását.
  • Biztosítások
    A biztosítótársaságok az eddig megtörtént biztosítási események elemzése alapján állapítják meg, hogy kinek mennyit kell fizetnie a házának, autójának a biztosításáért, vagy éppen az életbiztosításért. A tőkepiacokon az alkuszok szintén statisztikai módszerekkel próbálják előre jelezni, hogy egy adott részvény vagy áru ára emelkedni vagy esni fog.
  • Orvostudomány
    A kutatóorvosok statisztikai módszerek segítségével hasonlítják össze a különféle gyógymódokat, hogy melyik gyógyítja eredményesebben a betegségeket. A fertőző járványokkal foglalkozó orvosok statisztikai módszerek segítségével próbálják modellezni a járványok terjedését.
  • Választások
    Képviselő vagy elnökválasztások idején a közvéleménykutató cégek kérdőívek és interjúk adatainak feldolgozása alapján próbálják megállapítani, vajon ki fogja nyerni a választásokat és mik azok a témák, amelyek az embereket leginkább foglalkoztatják.
  • Szerencsejátékok
    Ne legyünk naivak, a különféle szerencsejátékok is úgy vannak kitalálva, hogy a nyerési esélyek a lehető legkisebbek legyenek, tehát a szerencsejátékok szervezői nagy profitra tehessenek szert. A szerencsejátékokkal foglalkozó vállalatok képzett matematikusokat alkalmaznak azért, hogy biztosítsák az előre kiszámított nyerési esélyeket.
  • Minőségbiztosítás
    Széleskörben alkalmazunk statisztikai eszközöket a gyártási folyamatok szabályozására és a gyártás során felmerülő problémák okainak elemzésére vagy a javító intézkedések hatásosságának ellenőrzésére.

Mikor érdemes statisztikai módszereket alkalmazni?

  • Amikor nem ismerjük egy probléma okait vagy egy jelenség hátterét, akkor a statisztika és a tényadatok elemzésének segítségével megismerhetjük ezek okait.
  • Vannak helyzetek, amikor döntéseinknek súlyos következményei lehetnek. Ilyenkor nem mindegy, hogy a döntésünket mennyire tudjuk tényszerű adatokkal alátámasztani.
  • Ha az adatok összegyűjtése túl időigényes vagy körülményes, esetleg túl drága, tehát kevés adat áll a rendelkezésünkre, mégis szeretnénk megalapozott és tényszerű következtetéseket levonni a sokaság viselkedéséről.
  • Ennek ellentéte, amikor rengeteg adat áll a rendelkezésünkre és nagyon fontos, hogy az adatok elemzése alapján helyes következtetéseket szűrjünk le a valóságról.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr6814535148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása