Statisztika egyszerűen

Mágikus jelek nélkül...

Six Sigma és költségcsökkentés

2019. január 12. 08:30 - glantos70

Bevezetés

six-sigma-costs-and-savings.jpg

https://www.isixsigma.com/implementation/financial-analysis/six-sigma-costs-and-savings

A Motorola már az 1980-as évektől alkalmaz statisztikai eszközöket műszaki problémák megoldására. A General Electric a ’90-es évek közepén fedezte fel magának a Six Sigma módszertant, amely a kezdetektől szerves része lett a vállalat működésének. A Six Sigma legfontosabb feladata és célja a veszteségek, és ezáltal a költségek csökkentése lett. Jack Welch, a GE vezérigazgatója felismerte a lehetőséget abban, hogy a veszteségek csökkentésével jelentősen javítani lehet a vállalat nyereségességét. A GE jelentős összegeket fektetett be a folyamatok optimalizálása érdekében, és ehhez a statisztikai eszközök alkalmazása kiváló támogatást nyújtott azáltal, hogy megbízható adatokkal támasztotta alá a beruházási döntéseket.

A cikkben található táblázatból kiderül, hogy a General Electric 1996 és 1999 között 1,6 milliárd dollárt fektetett be a Six Sigma alkalmazásába és ezzel 4,4 milliárd (!) dollár megtakarítást eredményezett! A megtakarítás a vállalat éves árbevételének 1,2%-a, ami egy ekkora vállalat esetében nem kis összeg!

Egyébként nem vagyok híve annak, hogy ágyúval lőjünk verébre. Az élet egyszerű problémáihoz tényleg felesleges magasröptű statisztikai teszteket és számításokat alkalmazni. Vannak döntések, amelyek a józan ész logikája mentén teljesen egyértelműen meghozhatók. Akkor viszont mindezek ellenére az olvasó persze felteheti a kérdést, hogy minek foglalkozzon. Eddigi tapasztalataim viszont azt mutatják, hogy egy nagyobb szervezetnél, ahol bőven rendelkezésre állnak a pénzügyi erőforrások, ott a hibás döntések következményeit kevésbé érzi meg a szervezet. Egy kisebb cég ellenben kevesebb erőforrással rendelkezik, tehát a nagy szervezetekkel ellentétben sokkal inkább meg kell fontolnia, hogy a szűkös erőforrásokat milyen módon fordítja a szervezet javára. Az is igaz viszont, hogy a kisebb cégeknél sajnos kevesebb olyan szakember dolgozik, aki rendelkezik a megfelelő statisztikai ismeretekkel, illetve kevesebb olyan vezető van, aki igényli az üzleti döntések előkészítését tényadatok elemzésével. Talán ezen változtathatna az, ha több szakembernek lenne lehetősége elsajátítani a statisztikai elemzések alapjait, illetve hozzáférnének olyan eszközökhöz, amely megkönnyíti az adatok elemzését.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr7814536706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása