Statisztika egyszerűen

Mágikus jelek nélkül...

Mekkora a fröccsöntő szerszám hőmérséklete?

2019. február 15. 10:00 - glantos70

Leíró statisztika

A műanyag fröccsöntő szerszámok esetében gyakori probléma, hogy noha a gép kiírja, hogy a szerszám hőmérséklete 210°C, ez ebben a formában nem teljesen igaz.

A szerszám hőmérsékletét egy hőmérséklet érzékelő méri és a fröccsöntő gép a szenzor által mért értéket írja ki a monitorra.

Sajnos ez nem jelenti azt, hogy a szerszám formaadó felületének hőmérséklete valóban ennyi. Különösen a bonyolultabb geometriájú szerszámok esetében a formaadó felület egyes pontjainak hőmérséklete jelentősen eltérhet a szenzor által mért értéktől, illetve a hőmérséklet változhat az idő függvényében is, tehát a befröccsöntés pillanatában magasabb a szerszám hőmérséklete, a szerszámnyitáskor viszont alacsonyabb.

A mellékelt hőkamerás képeken egy fröccsöntő szerszám formaadó felülete látható. Jól látszik, hogy a felület bizonyos pontjainak hőmérséklete sokkal alacsonyabb, mint a többié. Ezeken a területeken az olvadt műanyag sokkal hamarabb ledermed, nagyobb az anyag belsejében létrejövő buborékok (lunkerek) keletkezésének veszélye, illetve a nagyobb hűlési sebesség miatt a darab alakjának deformációja is jelentősebb, mint a magasabb hőmérsékletű részeken. Ez méreteltérésekhez vagy felületi hibákhoz vezethet.

 

Természetesen az az érdekünk, hogy a formaadó felület hőmérséklete mind térben, mind pedig időben minél kiegyensúlyozottabb legyen, amelyet egyrészt a szerszámba beépített hűtőcsatornák gondos megtervezésével és rendszeres karbantartásával, másrészt a fröccsöntési folyamat paramétereinek optimalizálásával érhetjük el. Ehhez viszont az kell, hogy ne csak egy ponton mérjük meg a szerszám hőmérsékletét, hanem a teljes formaadó felület hőeloszlását is figyelembe vegyük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr2814566152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása