Statisztika egyszerűen

Mágikus jelek nélkül...

Hogyan készítsünk sokaságot excelben?

2019. február 27. 09:40 - glantos70

Sokaság és minta

veletlen1.jpg

Az a véleményem, hogy a valószínűségszámítás és a statisztikai módszerek megértésében többet segít egy jó példa, mint az elméleti levezetések. Szerencsére az excel segítségével nagy mennyiségben tudunk véletlenszámokat generálni, így egy „sokaság” létrehozása nem olyan nagy gond. Legegyszerűbben a „=VÉLETLEN.KÖZÖTT()” függvény segítségével tudunk véletlenszámokat létrehozni, ezt a függvényt használtam a nagy dobókocka kísérlet során.

Amint az jól látható volt, a függvény remekül működött, az egyetlen dolog, amire oda kell figyelni, hogy a függvény által létrehozott adatsor egyenletes eloszlású! Ha másfajta eloszlású adatsort szeretnénk létrehozni, akkor még további trükközésre is szükség van.

Ha normál eloszlású adatsort szeretnénk létrehozni, akkor hasonlóképpen kell eljárni, de egy másik függvényt kell alkalmaznunk egy kicsit másképpen:

Ilyenkor a NORM.INVERZ() függvényt kell alkalmazni, amely a normál eloszlás eloszlásfüggvénye (nem a sűrűségfüggvénye!) alapján kiszámolja a függvényben megadott valószínűséghez tartozó számértéket, azaz az eloszlásfüggvény segítségével kiszámítja a megadott Y alapján X értékét. A NORM.INVERZ függvénynek három paramétere van, az első a keresett valószínűség, a második a normál eloszlás átlaga, a harmadik pedig a normál eloszlás szórása. Ha ez megvan, akkor a továbbiakban ugyanúgy kell eljárni, mint az előző esetben.

veletlen2.jpg

Az excelben léteznek hasonló inverz függvények a legfontosabb eloszlástípusokra:

Természetesen a különféle eloszlások inverz függvényeit az adott eloszlásfüggvény tulajdonságainak megfelelően kell paraméterezni.

FRISSÍTÉS:

A fenti bejegyzésen felbuzdulva Udvari Zsolt, a debreceni Bethlen Gábor Református Gimnázium matematika és fizika szakos tanára a saját weboldalán közzétett egy R nyelven megírt programot, amelyben bemutatja, hogyan lehet sokaságot készíteni R-ben. A programot itt találod:

http://uzsolt.hu/edu/math/stat/190201_dobokocka.html

Köszönöm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr8314607918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása