Statisztika egyszerűen

Mágikus jelek nélkül...

Valaki átírta a korrelációs együttható képletét, hogy ne lehessen érteni? Ez most komoly…?

2019. május 17. 10:10 - glantos70

Statisztikai elemzések

Tegnap azért egy kicsit kiakadtam. Általában nem kezelem érzelmi kérdésként, ha valamit nem mond el a tanár, mert például nehezen érthető a levezetés vagy az adott információ ismerete nem ad hozzá többet a módszer gyakorlati alkalmazhatóságához. De olyannal még nem találkoztam, hogy egy adott dolognak a képletét mintha direkt olyan formában használná a statisztikával foglalkozók széles köre, ami nemhogy nem segíti, de kifejezetten gátolja a képlet hátterének megértését. Mindig van egy első eset, nekem pont ez volt az.

Konkrétan a korrelációs együttható kiszámításáról van szó.

Először is, mi is az a korreláció: A korreláció két tetszőleges adathalmaz közötti kapcsolat nagyságát és irányát (avagy ezek egymáshoz való viszonyát) jellemzi. Az általános statisztikai alkalmazás során a korreláció jelzi azt, hogy két tetszőleges érték nem független egymástól, azaz az egyik tényező értéke valamennyire függ a másik tényező értékétől. Két adathalmaz sokféle módon függhet egymástól. Elképzelhető, hogy semmilyen kapcsolat sincs a két jellemző között (1. ábra). Lehet közöttük lineáris pozitív korreláció, ami azt jelenti, hogy ha az egyik jellemző értéke nő, akkor a másik értéke is arányosan nőni fog (2. ábra). Lehet közöttük lineáris negatív korreláció, ha az egyik jellemző értéke nő, akkor a másik értéke arányosan csökken (3. ábra). Az is előfordulhat, hogy a két adathalmaz közötti kapcsolat nem lineáris, esetleg exponenciális vagy valamilyen speciális függvénnyel leírható kapcsolat van közöttük (4. és 5. ábra).

Amint az látható, két adathalmaz kapcsolatát pont-diagram (scatterplot) segítségével tudjuk ábrázolni. A pontdiagram létrehozásához szükségünk van egy olyan táblázatra, ahol a két jellemző értékei valamilyen szempont szerint össze vannak párosítva. Egy későbbi bejegyzésben majd látni fogjuk, hogy mondjuk a WTI és a Brent olaj árait egy olyan táblázatba fogom rendezni, amelyben az árak napi bontásban szerepelnek és a dátumok összekötik a két adatsor elemeit. Ellenkező esetben nehezen tudnánk eldönteni, hogy melyik WTI olajárhoz melyik Brent olajár tartozik, vagyis nem tudnánk eldönteni, hogy akkor most egy alacsony WTI olajárhoz az alacsony vagy a magas Brent olajár tartozik. Ha a kétféle olajár elemeit egymástól függetlenül összekeverjük és így próbáljuk meg ábrázolni ezek összefüggését, akkor egy olyan pontdiagramot fogunk kapni, amely nem mutat semmilyen összefüggést az adatok között.

Mivel a két adathalmaz elemeit párba állítjuk, a két adathalmaz elemeinek száma egyenlő kell, hogy legyen, ez előfeltétele a pontdiagram ábrázolásának és a korrelációs együttható kiszámításának is.

A korreláció mértékét a korrelációs együttható segítségével tudjuk jellemezni. A korrelációs együttható egy -1 és +1 közötti szám, amelynek értéke jelzi a korreláció irányát és erősségét.

  • Ha a korrelációs együttható értéke közel van a +1-hez, akkor a két adathalmaz elemei között erős pozitív korreláció van: azaz, ha az egyik adatsor értéke nő, akkor a másik adatsor hozzá tartozó elemeinek értéke is nőni fog.
  • Ha a korrelációs együttható értéke közel van a -1-hez, akkor a két adathalmaz elemei között erős negatív korreláció van: azaz, ha az egyik adatsor értéke nő, akkor a másik adatsor hozzá tartozó elemeinek értéke csökkenni fog.
  • Ha a korrelációs együttható értéke közelít a nullához, akkor a két adathalmaz elemei között nincs lineáris kapcsolat.

A tapasztalati korrelációs együttható kiszámítása során tulajdonképpen egyfajta varianciát számítunk ki:

ahol

rxy – a korrelációs együttható
n – az x és y adathalmaz elemeinek száma
xi – az x adathalmaz i-dik eleme
yi – az y adathalmaz i-dik eleme
x̅ – az x adathalmaz elemeinek átlaga
y̅ – az y adathalmaz elemeinek átlaga
sx – az x adathalmaz szórása
sy – az y adathalmaz szórása

Ez egy nagyon szép képlet, de a laikus számára nem mond semmit. Sajnos ebben az esetben én is laikusnak számítottam, ezért elkezdtem utánanézni, hogy mit is jelenthet ez a képlet és miért pont így számítjuk ki ezt a csodálatos együtthatót. Néztem az internetet és a statisztika tankönyveket és egy ideig sehol sem találtam értelmes magyarázatot a korrelációs együttható működésére vonatkozóan. És egyszer csak megvilágosodtam!

Hello! Ezt a képletet nem így használták, illetve nem így írták eredetileg! Hanem így:

Ok, a laikusnak még mindig nem mond sokat a dolog, de legalább most már eljutottam odáig, hogy el tudom magyarázni a képlet működését. És lőn…

Figyelmes szemlélő felfedezheti, hogy a két képlet teljesen megegyezik, csak a felírás formája más. Viszont az adatokat így csoportosítva minden elem különös jelentést nyer. Ezt viszont egy egyszerű példa segítségével tudom igazán jól elmagyarázni:

Tegyük fel, hogy van két darab hételemű adathalmazunk szépen párba rendezve. Ezt az adatsort ábrázoltam is egy grafikonon:

Mivel a képletben szükségem lesz rá, ezért kiszámoltam az ’x’ és az ’y’ adathalmazok átlagát és szórását is:

Akkor most húzzunk egy függőleges vonalat az x̅-hoz és egy vízszintes vonalat az y̅-hoz. A két átlag jól láthatóan négy részre osztotta fel a diagram területét aszerint, hogy az egyes pontok távolsága az x̅-tól és az y̅-tól pozitív vagy negatív előjelű.

Például a képen látható pont esetében a pont távolsága negatív előjelű mindkét átlag esetében. Ha a két távolságot összeszorozzuk, akkor negatív számot negatív számmal szorozva egy pozitív számot fogunk kapni.

Ha lenne egy olyan pontunk, amelynek távolsága az x̅-tól pozitív, az y̅-tól pedig negatív, akkor a kettő szorzata egy negatív szám lenne.

Ha tehát a szorzatok szempontjából vizsgáljuk az így felosztott diagramunkat, akkor azt láthatjuk, hogy a pontoknak az x-, és y-átlagoktól mért távolságainak szorzatai attól függően lesznek pozitívak vagy negatívak, hogy a diagram melyik negyedébe esnek. Minden egyes pont, amely egy pozitív negyedbe esik növelni fogja a korrelációs együttható értékét és minden olyan pont, amely egy negatív negyedbe esik, csökkenteni fogja a korrelációs együttható értékét, hiszen végső soron itt egy összegről beszélgetünk.

Ameddig most eljutottunk az a következő:

Mint látható, ezt a jellemzőt másképpen jelöltem (rxy helyett COVxy), mert ezt nem korrelációs együtthatónak, hanem kovarianciának hívjuk. Ezt a jellemzőt önmagában ritkán használjuk, de a későbbiekben jó néhány más statisztikai eszköz alkalmazásakor előjön majd ez a képlet.

És most jöjjön az utolsó lépés. Merthogy a korrelációs együttható esetében nemcsak egyszerűen vesszük pontok megfelelő irányú távolságát az átlagoktól, hanem először átszámoljuk ezt a távolságot egy más koordináta rendszerbe! Mivel a két adathalmaz szórása nem egyezik meg, ezért az x-, és az y-tengely „osztása” nem egyezik meg, tehát ha összeszorozzuk egy pont távolságait az x̅-tól és az y̅-tól, akkor tulajdonképpen almát a körtével szorzunk össze!

Készítsünk egy olyan koordináta rendszert, amelynél az x-tengely és az y-tengely beosztása nem egyezik meg, az x-tengely egy osztása egyezzen meg az ’x’ adatsor szórásával, az y-tengely egy osztása pedig egyezzen meg az ’y’ adatsor szórásával!

Ehhez nem kell mást tennünk, minthogy elosztjuk a pont x̅-tól mért távolságát az ’x' adatsor szórásával, az y̅-tól mért távolságát pedig az ’y’ adatsor szórásával. Ezen a ponton pillantsunk vissza a korrelációs együttható előbb felvázolt képletére!

Összegezve az eddigieket azt mondhatjuk, hogy amikor kiszámoljuk a korrelációs együtthatót, akkor

  1. Kiszámoljuk minden pont esetében, hogy milyen irányban hány „szórásnyira” van az x̅-tól és az y̅-tól, majd ezeket minden pont esetében összeszorozzuk.
  2. A pontonként kapott szorzatokat összeadjuk,
  3. majd elosztjuk n – 1-gyel. Hogy miért nem n-nel, azt egy korábbi bejegyzésben már tárgyaltam.

Amikor átszámítjuk a pontok távolságait a szórásokkal arányosított koordinátarendszerbe, azt úgy nevezik a művelt statisztikusok, hogy kiszámítják a távolságok Z-pontszámát (Z-score).

Hogyan is néz ki ez a grafikonunkon?

Akkor most nézzük meg, hogy mit kaptunk eredményül (bocs, de ezt már kiszámoltam táblázatkezelő programmal):

ahol

és

Amint az a diagram alapján várható volt, a korrelációs együttható közel 1, tehát az ’x’ és az ’y’ adatsorok között erős pozitív korreláció van.

Összegzés: Nem tudom, hogy ki és mikor alakította át a fent ismertetett képletet arra, amivel lépten-nyomon találkozni lehet, de semmiképpen sem tartom jó ötletnek. Nyilvánvaló a számomra, hogy a fent említett levezetés is igényel egy bizonyos fokú befogadókészséget a hallgatóktól, de az összefüggések ilyen típusú vizuális megjelenítése sokat segít az összefüggések megértésében és így a korreláció elemzés gyakorlati alkalmazásában, illetve az eredmények értelmezése terén is.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr8714794858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unbiased 2019.05.18. 11:13:02

Az első képlet hibája annyi, hogy nem teszi indexbe az x és y melletti i-t. Ettől eltekintve a két formula azonos, de technikailag az első egyszerűbb, mert a kiszámításhoz 3n+3 alapművelet (kivonás, szorzás, osztás) szükséges, níg a másodikhoz 5n+1, ami nagy n esetén sokkal több.

Túl sok felhasználó 2019.05.18. 11:27:39

Szerintem ez még aránylag OK, annyi a hiba, hogy a tanár nem írja fel az eredeti képletet. Aztán utána levezeti a most használatost, ha meg valaki felfogta, akkor azt használja, amelyiket akarja, illetve amelyiket sikerült megjegyeznie.

Ennél durvább a másodfokú egyenlet megoldóképlete német nyelvterületen, ajánlanám rákeresni arra, hogy "pq Formel". Magyar érettségivel a hátam mögött nehéz volt elmagyarázni ennek az értelmét a szomszéd gyereknek, pedig egész iskolai pályafutásom alatt ötös voltam matekból. Azóta tudom, hogy itt Svájcban azért ennyi a hülye, mert mindent bonyolultan tanítanak.

glantos70 2019.05.18. 11:57:26

@Unbiased: természetesen igazad van. Nem az a baj, hogy az iskolában tanított képlet helytelen, hanem az, hogy az alapján nem érthető, illetve nehezen magyarázható a képlet működési mechanizmusa. A tanár először tanítsa meg ezt, utána meg a szokásost, és magyarázza el azt, hogy az miért jobb!

tele.phone 2019.05.18. 13:12:19

A poszt félrevezető.

Az itt tárgyalt korrelációs együttható a lineáris (vagy Pearson) korrelációs együttható. Ez a két változó közti lineáris kapcsolat erősségét mutatja. 1 - tökéletes pozitív lineáris kapcsolat; -1 - tökéletes negatív lináris kapcsolat; 0 - nincs lineáris kapcsolat; ezektől különböző érték - nem tökéletes lineáris kapcsolat.* A 0 érték NEM jelenti a két változó függetlenségét matematikai statisztikai értelemben (például a szinusz és koszinusz függvények közt 0 lineáis korrláció van a [0,2pi] intervallumon véletlen húzásokat feltételezve, mégis tökéletes függvényszerű kapcsolatban vannak; lásd a linket lejjebb). Ha két változó között a lineáris korrelációs együttható 0, akkor ezeket ortogonálisnak nevezzük.

Mégvalami. Ez a megfogalmazás szintén szerencsétlen: "két tetszőleges érték nem független egymástól, azaz az egyik tényező értéke valamennyire függ a másik tényező értékétől". Azért szerencsétlen, mert a kauzalitásra utalónak is tűnhet. Megintcsak a szinusz és koszinusz függvények példáján, a köztük lévő tökéletes függvényszerű kapcsolat nem jelenti azt, hogy az egyik függ a másiktól, hanem csak annyit, hogy az argumentum (x) ismeretében tökéletesen megfeleltethetők egymásnak: cos(x)=sin(pi/2-x). És természetesen a nem nulla lineáris korreláció sem jelent kauzális kapcsolatot a két változó között.

* Nem tökéletes lineáris kapcsolat esetén lehet, hogy van tökéletes nemlináris összefüggés a két változó közt, és lehet, hogy nincs, esetleg egy valamilyen nemlineáris összefüggés tökéletlenül, de a linárisnál erősebben jellemzi a kapcsolatot.

A lineáris korrelációs együtthatóról:
en.wikipedia.org/wiki/Pearson_correlation_coefficient

A szinusz és koszinusz függvények lináris korrelációs együtthatójáról:
stats.stackexchange.com/questions/224098/correlation-between-sine-and-cosine

glantos70 2019.05.18. 13:53:00

@tele.phone: Elfogadom az érveidet, de talán én úgy fogalmaztam volna, hogy a poszt nem teljesen pontos. A "félrevezető" szó számomra azt jelenti, hogy az adott kijelentés alapjaiban rossz. Ez esetben a poszt összességében nem félrevezető (szerintem), de van egy olyan kijelentés benne, ami nem teljesen pontos.

Értem, hogy a szinusz és a koszinusz függvényt példaként hoztad fel, de ha olyan adatsort elemeznék, amelynél az adatok szinusz van koszinusz függvényt követnek, nekem nem jutna eszembe lineáris korrelációs együtthatót számolni. Én úgy szoktam, hogy először egy szórásdiagramon ábrázolom a két adatsor kapcsolatát, és amennyiben a pontok elhelyezkedése alapján lineáris kapcsolatot feltételezek, akkor számolok egyáltalán korrelációs együtthatót. Lineáris regressziónak pedig nem is kezdek neki, ha a korrelációs együttható nem 0,8-nál nagyobb vagy -0,8-nál kisebb. Ha ez nem teljesül, akkor értelmetlen kiszámítani egy lineáris függvényképletet, mert úgysem fog eléggé illeszkedni, tehát gyakorlati haszna a nullával egyenlő.

Ezzel együtt köszönöm az észrevételed.

glantos70 2019.05.18. 14:00:18

@Túl sok felhasználó: Magyarországon is azért utálják ennyien a matekot, mert hasonlóképpen bonyolultan tanítanak mindent. Látod, nekem is majdnem 50 év kellett ahhoz, hogy elszánjam magam a megtanulására... :-)

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.05.18. 14:58:03

Ez nagyon hiánypótló volt. Ma éjjel sokkal jobban alszom...

glantos70 2019.05.18. 15:28:37

@csúti csüngőhasú tolvaj: Látod, barátom! A statisztika jobb, mint a Xanax...! :-)

tele.phone 2019.05.18. 15:42:06

@glantos70: Kösz a választ, és semmi gond, nem értünk egyet, ez nem probléma. Nem gondolom, hogy szándékosan vezetsz félre másokat, sőt jóindulatot feltételezek rólad, hiszen azért írod a blogod, hogy informálj, segíts az olvasóidnak. De sosem tudhatod, kiben mi marad meg egy írás elolvasása után. Lehet, hogy csak annyi, hogy szerinted a 0 lineáris korreláció függetleséget jelent. És már kész is a baj. Amit a hozzászólásodban is írsz a korreláció küszöbértékről, mint szelekciós kritérium a lineáris regresszióhoz, hát, az "alapjaiban rossz", félrevezető (az megvan, hogy az egyszerű, egyváltozós lineáris regressziós együttható ugyanazt a kovarianciát használja, mint az egyszerű lineáris korrelációs együttható? csak a nevezőben különböznek). Szerintem egyszerűen nem vagy elég felkészült, hogy ezekben a témákban taníts. De én se rosszindulatból mondom ezt. Még így is egy kicsit lelkiismeretfurdalásom van.

glantos70 2019.05.18. 16:59:23

@tele.phone: Szeretném megismételni, amit az előző kommentben leírtam: EGY: Mielőtt bármilyen tesztet elindítok, ábrázolom az adatokat. Ha tisztán látszik, hogy az x és az y kapcsolata NEM lineáris, akkor nem fogok lineáris korrelációs együtthatót számolni. KETTŐ: Tapasztalatból tudom, hogy ha a korrelációs együttható értéke -0,8-nál nagyobb, vagy 0.8-nál kisebb, akkor hiába futtatom le a lineáris regressziós tesztet, kapni fogok egy egyenletet, de az R-sq és az R-sq(adj) értéke alacsony lesz, ami a regressziós egyenes megbízhatatlanságára utal, tehát az egyenlet a gyakorlatban nem alkalmazható. Hangsúlyozom, hogy ez nem egy matematikailag bizonyított tétel, hanem az én személyes tapasztalatom.
Ne legyen lelkiismeretfurdalásod amiatt, hogy beszóltál. Feltételezem, hogy felkészültebb vagy, mint én. Bennem viszont megvan az igyekezet, hogy úgy tanítsam a statisztikát, hogy az egyszerű földi halandók is megértsék, ne pedig egyiptomi hieroglifákat firkáljak a táblára, majd lenézően megbuktassam az évfolyam 4/5-ét. Az én diákjaimnak sajnos egy kicsit lejjebb kell tenni a lécet (nem azért, mert hülyék). Amikor ezt már megértették, akkor a következő lépcsőben már lehet mélyebbre menni az elmélet bugyraiba.
Egyébként esetleg megosztanál velem egy olyan példát, ami egy kicsivel gyakorlatiasabb annál, minthogy lineáris korrelációs együtthatót számolsz egy szinuszfüggvényre?

5perc 2019.05.18. 19:09:37

Nekem tetszett a poszt, végig is számoltam táblázatkezelőben. Annyit hozzunk fel az eredeti képlet védelmében, hogy numerikusan olcsóbb és pontosabb papíron és számítógéppel végrehajtva is. Előbbi ZH-n, utóbbi a BigData-ban lehet fontos.

Unerwünschter Gast 2019.05.18. 22:16:10

@Túl sok felhasználó: Ezt őszintén nem nagyon értem. Én világéletemben a "pq Formelt" használtam és a gyerekek matek érettségijére készülve tanultam meg (újra) az abc képletet (mert ugyan imertem, de nem azt használtam.). De eszembe sem jutott annak a vizsgálata, hogy az egyik jobb vagy a másik. Ha ugyanis valakit megtanítottak a matematikára és nem csak magoltattak vele, akkor megértette és gond nélkül át tudja számolni egyiket a másikra. Sőt, a "pq Formel" már bevezetés a különböző transzformációk világába.

progeee 2019.05.20. 16:21:00

"xi – az y adathalmaz i-dik eleme"

Ez el van gépelve. yi akar lenni gondolom.

glantos70 2019.05.20. 16:33:37

@progeee: Uhh, tényleg! Javítottam, kösz, hogy jelezted!

tele.phone 2019.05.21. 10:55:39

@glantos70: Kösz a választ. Tényleg nem beszólni akartam, mégha úgy is tűnt - elnézést. Jónak tartom, hogy a diákjaid tudásához akarod kalibrálni az előadásodat, szerintem is ez a kulcs minden kommunikációhoz ("know your audience"). A pontfelhő ábrák felrajzolása, és általában a vizuális megjelenítés is jó irány.

Azt akartam mondani, hogy ha csak két változóról van szó, akkor a lineáris korreláció és a lineáris regressziós együttható "lényegében" nem különbözik, csak a kovariancia normalizációjában (és ha a változók varianciája 1, akkor a két statisztika megegyezik). Ezért én különböző pontfelhőket mutatnék, mindegyikbe behúznám a regressziós egyenest, és odaírnám az ábrára a correlációs együtthatót és a becsült lineáris regressziót is, az R-négyzettel (egyváltozós regresszió esetén ez utóbbi ugyanaz, mint a korrigált R-négyzet). És innen látszódna, hogy mikor illeszkedik a regresszió, és mit jelent a nem tökéletes lineáris korreláció.
4.bp.blogspot.com/-jdUgS4XqGDM/V4KkZPJlJMI/AAAAAAAAE0s/hGMca5iTnLoAhX_30gYUGsCu4gHU8ghzgCLcB/s1600/regline.png

A szinusz-koszinusz tényleg egy szélső eset, amikor a lineáris korreláció nulla, de mégis tökéletes főggvényszerű kapcsolat van. Érdekes lehet még a log transzformáció. x és ln(x) pozitívan korreláltak, de nem tökéletesen - mégis tökéletes függvénykapcsolat van köztük. Ez már adja a következő példát, arról, hogy gyakran x és z nem tűnik korreláltnak, és a pontfelhő, meg az abba húzott regressziós egyenes se nagyon meggyőző. De ln(x) és ln(y) pontfelhői már sorba állnak, és a regresszió is illeszkedő lesz. A log-linearizálás gyakran lehetővé teszi a nemlineáris kapcsolat lineárissá transzformálását. Ez már arról is elgondolkodtat, hogy mi az adott változók és a köztük lévő kapcsolat jelentése és jellege.

Viszont óvakodnék a nagyon egyszerű korrelációs hüvelykujj-szabályok használatától, amikor többváltotós regressziókba válogatunk változókat. Az R-négyzet csak egy mutató a sok közül, és egy bizonyos ponton túl nem az R-négyzet növelése a cél. Ráadásul a regresszió jelentésére is figyelni kell, milyen változók közötti kapcsolatot tesztelünk és miért, mi a mögöttes tartalmi (közgazdasági, szociológiai stb.) történet. De ez már messzebbre vezet.

És bizonyos szigort is fenn kell tartani, függetlenül a diákok felkészültségétől. A poszt példáján, nem lehet azt mondani nekik, hogy a nulla korreláció függetlenséget jelent, mert ez tényleg félrevezető, és a későbbiekben hátráltathatja őket, hogy egy alapfogalmat tévesen rögzítettek magukban. Tehát ha ehelyett azt mondjuk, hogy a nulla korreláció a lineáris kapcsolat hiányát jelenti, akkor - talán a fentebbi példákkal együtt - már rendben is van.

glantos70 2019.05.21. 12:56:01

@tele.phone: Elnézést kérek, hogy kifakadtam. Nem a cikkel kapcsolatos megjegyzéseiddel volt bajom, inkább a mellé társuló értékítélettel. Abszolúte elismerem a szakmai felkészültségedet és nem vontam kétségbe, hogy a megjegyzéseid jogosak. Minden kritikát elfogadok, ami a cikkeimmel, illetve az abban lévő pontatlanságokkal kapcsolatosak, de nem fogadom el a személyemmel kapcsolatos negatív megjegyzéseket. Köszönöm, hogy megérted.

Az utolsó bekezdésben tett javaslatod nagyon tetszik, köszönöm, hogy gondolkodtál rajta és találtál egy olyan megfogalmazást, amely számomra is elfogadható. Ez így nagyon korrekt, ha megengeded, ennek megfelelően átírom a szöveget.

glantos70 2019.05.21. 12:56:53

@tele.phone: Ja, és tök jó a ggplot grafikon... :-)

Sz.E.3 2022.05.02. 08:24:17

Szuper jó olvasni az írásaidat! 15 éve használom úgy a korrelációs koefficienst, hogy a képlet értelmezése nem volt világos....

glantos70 2022.05.02. 08:25:39

@Sz.E.3: Nagyon szépen köszönöm az elismerő szavakat. Bocs, hogy csak most reagálok a kommentedre, sajnos mostanában elég kevés időm volt a blogra. Köszönöm a megértésed.
süti beállítások módosítása