Statisztika egyszerűen

Mágikus jelek nélkül...

Szeptember 19-e, a Huntrodd-ok napja

2020. szeptember 19. 08:00 - glantos70

Érdekességek

Szeptember 19-e nem egy igazán kivételes nap, túl sok nevezetes nap nem fűződik ehhez a dátumhoz. Mondjuk, ezen a napon van például a Nemzetközi „Beszélj úgy, mint egy kalóz!” nap, bár úgy érzem, hogy nem rázott meg túlzottan, hogy ezt megtudtam. A ködös Albionban azonban létezik embereknek egy olyan elvetemült csoportja, amely szűk körben megünnepli a valószínűség és a véletlen napját, amelyet Huntrodd’s day-nek, vagyis a Huntrodd-ok napjának neveztek el. Az ünnep célja, hogy megemlékezzen életünk során tapasztal különleges véletlenekről és egybeesésekről.  

Ezt a napot a néhány „kiválasztott” a Huntrodd-ok napja elnevezéssel illeti és még külön weboldaluk is van, noha ez manapság talán már nem akkora truváj. A névadó házaspár – Francis és Mary Huntrodd - az Egyesült Királyság középső részén található Whitby nevű helységben lakott és arról nevezetesek, hogy mindketten ugyanazon a napon – az Úr 1600-dik évének szeptember 19-i napján születtek, a születésnapjukon házasodtak össze és 1680-ban ugyanezen a napon – szeptember 19-én – haltak meg néhány óra eltéréssel. Ez három olyan különös vagy különleges egybeesés, amely már figyelmet érdemel.

Annak az esélye, hogy két ember ugyanazon a napon született 1/365,25 (a szökőnapokat is figyelembe véve). Az Egyesült Királyságban kb. 11,6 millió házaspár él. A fenti valószínűséggel számolva kb. 30.000 olyan házaspár él az Egyesült Királyságban, akik ugyanazon a napon születtek. Ez önmagában még nem lenne túlzottan különleges vagy figyelemre méltó.

Akkor most nézzük meg, mi a helyzet azzal, hogy ugyanazon a napon születtek. Nagy-Brittaniában a házastársak életkora közötti átlagos különbség 1 év. A házasságok egytizedére igaz az, hogy a házastársak ugyanabban az évben születtek, és valamivel több, mint 3000 házaspár tagjainak van ugyanannyi gyertya a közös születésnapi tortáján minden évben. Ennek a valószínűsége ~3 000/11 600 000 = 0,00026, vagyis 0,026%.

 A modern időkben is léteznek hasonló véletlenek, például Mr. és Mrs. Pulsford, a Dél-Angliai Pagham városából szintén ugyanazon a napon születtek és a 80-dik születésnapjukat 2008.08.08-án, azaz 08.08.08-án ünnepelték.

A lelkes rajongók arra buzdítanak mindenkit, hogy tartsanak ezen a napon Huntrodd’s partit, ami annyit jelent, hogy hívjanak meg 23 másik embert egy buliba. Azért 23-at, mert ebben az esetben 50% a valószínűsége annak, hogy két résztvevő azonos napon született. A party során pedig a résztvevők próbáljanak meg annyi különleges véletlent összegyűjteni a vendégek között, amennyit csak lehet.

Források:

http://www.huntrodds.com/

https://www.significancemagazine.com/science/447-huntrodds-day-celebrating-coincidence-chance-and-randomness

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Talk_Like_a_Pirate_Day

 

Szólj hozzá!
Címkék: Érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr3616194478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása