Statisztika egyszerűen

Mágikus jelek nélkül...

Miért szeressük a statisztikát?

2019. január 08. 08:30 - glantos70

Bevezetés

 

 

"... Az Egyesült Királyság kormánya 2003-ban kutatást végeztetett. A kutatás a lakosság számolókészségét mérte föl. Megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a munkaképes korú felnőttek 47%-ának számolókészsége nem érte el még az 1. szintet sem. Pedig hát az 1. szint – az elégséges érettségi eredmény. Ez a törtekkel, százalékokkal és a tízes számrendszerrel bánni tudás készsége. Az eredmény heves vitát váltott ki a kormányban. Módosították az előírásokat. Beruháztak. Majd 2011-ben megismételték a fölmérést. Találják ki, hogyan változott ez a szám! Fölment 49-re.

 (nevetés)

Amikor közzétettem e számot a Financial Timesban, az egyik olvasó viccelődött: "A szám csak a lakosság 51%-át döbbenti meg. ..."

https://www.ted.com/talks/alan_smith_why_we_re_so_bad_at_statistics/transcript?referrer=playlist-statistically_speaking

Ezzel a részlettel kezdődik Alan Smith informatikus előadása, amely látványos infografikák segítségével mutatja be mekkora a különbség a világról alkotott szubjektív véleményünk és a valóság között.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://statisztikaegyszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr6814542842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása